Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Fifteen minutes of fame

Roos Tol | zondag 24 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 803x

Wat heeft Andy Warhol te maken met deze webcam? Helemaal niets, zou je zeggen. De vijver is eerder een Johannes Vermeer dan een Pop Art project. Toch lijkt ergens in de vogelwereld bekend te zijn gemaakt: wil je jouw vijftien minuten roem? Begeef je dan naar dat vijvertje!

Al meer dan dertig soorten vogels lieten zich hier zien. Van heel bekende, “gewone” soorten tot heel bijzondere die je niet snel in je achtertuin treft. De afgelopen week was de eer aan een groep kruisbekken. En een wilde eend.

Knap gereedschap

De kruisbek is een bewoner van naaldbos. Zijn bijzonder gevormde snavel is een van die wonderen der natuur, een aanpassing aan de levensstijl. Hiermee peutert hij de zaden uit de naaldboomvruchten zoals fijnspar, grove den en larix.  Maar ook lijsterbes, jeneverbes, hazelnoot en hennepzaad staan op het menu. De Loxia, Grieks voor “scheefbek”, met zijn prachtige steenrood gevederte – de vrouw is grijsgroen van kleur – is een typische invasievogel die in groepen doortrekt maar in de winter ook hier verblijft. Sinds medio jaren ’70 ook als broedvogel in Nederland.

Wild!

Leek de groep kruisbekken zich niet veel aan te trekken van de camera, onze andere bijzondere gast was kennelijk speciaal gekomen om te schitteren in de spotlights. “In de toekomst zal iedereen wereldberoemd zijn - vijftien minuten lang” zei kunstenaar Warhol. Deze wilde eend paste maar net in de vijver, maar nam de kans waar! Recht in de cam met die snavel. Even schitteren met dat metallic groen. Met zijn leuk opkrullende staartveren. En bovenal: in het Jaar van de Wilde Eend!

Kijk mee naar de kuuks

Want hoe algemeen zijn aanwezigheid ook is, en in wat voor duizendtallen ook, de populatie wilde eenden neemt af – sinds 1990 al met ten minste 30% - en niemand weet waarom!
Het is niet zijn kieskeurige dieet, want de wilde eend eet álles wat hem voor de snavel komt.
En hoewel hij zijn rivalen soms op buitensporige wijze buitenspel zet – door ze te verdrinken, bijvoorbeeld! – is ook dat geen verklaring.
De oorzaak lijkt te liggen bij de kuikens en hun overlevingskansen.
Daarom vraagt Sovon ons allen om mee te kijken naar de wilde eenden en vooral naar hun nakomelingen.
Daar hebben we op dit moment in de vijver niet veel werk aan, maar niets verbaast mij nog hier...
Wilt u daarbij opletten geen “soepeend” als wilde eend te tellen. Ik wil niet weten waarom die zo heet… maar een echte wilde eend is géén soepeend.
Al zal de mens hem ongetwijfeld op het menu hebben staan.

Nog even ter geruststelling het volgende: het OZ van de vijver stopt eind deze maand, de cam blijft open tot het zoete eind!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs