Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Exotisch stel

Meino Zondervan, It Fryske Gea | maandag 30 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 816x

Pitrus, pitrus, pitrus. Het lijkt wel een toverspreuk. Een veld vol pitrus strekt zich voor me uit. Deze hardnekkige plant wordt op bepaalde plekken verwijderd ten behoeve van weidevogels. Zo ook in de Alde Feanen.

Voor het eerst in mijn leven stap ik in een tractor om een veld vol pitrus te klepelmaaien. Ook dit is volop beleef de lente in It Fryske Gea.

Originele hoofdrolspeler

Na enige gewenning in de cockpit van de tractor ga je om je heen kijken. Reeën, hazen, watersnippen, wulpen, kieviten, velduilen, graspiepers, veldleeuweriken, kemphanen, rouwkwikstaarten en voor de tractor uit witte kwikstaarten en ook al de eerste gele kwikstaarten.  Tijdens de lunch zit ik boven op de cabine van de tractor en heb zicht op het nest van ‘onze’ originele hoofdrolspeler, de zeearend. Het is dan wel ruim een kilometer verderop, maar ik zie één van de arenden duidelijk op een tak naast het nest zitten. Lekker genietend van het zonnetje. Het is indrukwekkend, zelfs op deze afstand. Het joekel van een nest is te zien in de wijde omgeving.

Playground

Eerlijk is eerlijk, het is behelpen om vanuit het veld met zicht op die machtige arenden over te schakelen naar het camnest. We zien de afgelopen tijd meer naar een playground dan een serieuze broedplaats voor de zeearend, havik of buizerd. Het levert fantastische momenten op. Dat zeker, maar de laatste tijd doen we het met spaarzame genietmomentjes van onder andere goudvinken die komen buurten of een takken rovende buizerd. Filmmaker Jonathan weet er steeds weer mooie compilatiefilmpjes van te maken.

Agressieve eend

De hoop is nu gevestigd op een exotisch stel. Nijlganzen hebben de lege horst ontdekt en er werd met de borst al een nest-kom gevormd. De Afrikaanse gans is eigenlijk een eendachtige, verwant aan de bergeend. De ontsnapte siervogel heeft zich ook in ons land gevestigd.  Ze keken in 2018 ook al eens om de hoek bij het camnest, maar werden verjaagd door de havik. Het gebeurt meestal eerder andersom. De nijlgans is een agressieve ‘eend’ en kan de havik of buizerd zo van het nest beuken en er zelf plaats opnemen. We wachten het af beste mensen. Genoeg gekletst, het is weer tijd om verder te klepelen. Pitrus, pitrus, pitrus…


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Nijlgans Alle Beleef de Lente blogs