Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Deze foto van de mooie Tapuit heb ik genomen op Texel, prachtige vogel hé

Door Leo Daanen
Stork

Even heel iets anders !

Leo Daanen, STORK | dinsdag 11 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 960x

Ik, maar ook enkele anderen, hebben het in het clubhuis wel eens over steenuilen, kerkuilen, torenvalken enz. Dus wil ik jullie even meenemen naar een andere wereld, dan die van onze ooievaars.
Foto Leo: Nest met jonge eekhoorns die de Steenuilenkast ingenomen hadden ;-)

Vogelwacht

Met onze werkgroep hebben wij diverse nestkasten in onze omgeving geplaatst, dit is ook in “Vroege Vogels” aan de orde geweest. Schuren worden dichtgemaakt, oude mooie knotbomen waaien om of worden verwijderd omdat ze in slechte staat zijn. Daarom plaatsen we nestkasten ter vervanging voor diverse holenbroeders zoals steenuil, kerkuil, bosuil, torenvalk enz. Deze en zo dus ook een groot aantal kleine holenbroeder kastjes (koolmees, pimpelmees, boomklever enz). Maar ook de ooievaarsnesten onderhouden wij ook met onze werkgroep, vereniging vogelwacht “de Maasheggen”

 

Controle

De nesten en nestkasten moeten we regelmatig in de gaten houden en controleren, want hier zijn nog eieren en daar al kleine jongen, oh en die kunnen al geringd worden. Regelmatig controleren we dus alle nesten en nestkasten. Zus Maria en Richard maken een overzicht, wanneer we waar moeten controleren of ringen. Tsja en in die periode kunnen we niet op vakantie en hebben we nauwelijks tijd voor koffie onderweg haha. Ringkoffer aanvullen, boterhammen voor tussen de middag en dan rond 09.00 uur vertrekken en dan het gemaakte dag lijstje proberen af te handelen.

 

WTF

En dan kom je op een plek met een steenuilen kast, zouden we hier na enkele jaren eindelijk een keer resultaat hebben ?? ik klim de ladder op en maak voorzichtig de kast open. . . . . . wtf is dit nou, ik word ineens helemaal onder gezeken, jullie weten wel wat wtf betekend en dat vloog er ook spontaan uit. Wat was het geval, er zat een eekhoorn in de nestkast met 4 kleine jongen, super leuk, maar stinken zal ik je zeggen. Nee niet die kast, maar mijn kleren haha. Blijkbaar doen eekhoorns dat vaker, ik heb het ook al vaker meegemaakt namelijk en is het uit angst of voor een geurspoor, nou dat laatste klopt wel haha. Maar wat een schatjes joh, die kleintjes, echt super leuk om te zien en dat maakt de "Zeik" natte kleding weer helemaal goed.

 

Niet knijpen hoor !

Maar ook de torenvalken zijn echt mooie vogels hoor en zo ook de steenuiltjes. En in die steenuil kasten zien we ook vaak spreeuwen en daar gaat het ook minder goed mee. Dus is ons gevraagd of we ook spreeuwen willen ringen voor onderzoek, omdat we die vaak in de steenuil kasten tegenkomen. Zo ook gaat het met de boerenzwaluw, die we bij de boeren waar we steen of kerkuil kasten hebben hangen vaak tegenkomen. Ook daar hebben ze ons voor gevraagd om te ringen en zo geschiede. Het is wel even heel iets anders of je een jonge ooievaar van bijna 3000 gram in je handen hebt, of een boerenzwaluw van 16 gram. Oeps niet te hard knijpen hoor Leo ;-))

 

Kei Moi

Het is een korte en juist daarom wel een drukke periode dat ringen, omdat het allemaal tegelijk komt. En ook alle gegevens moeten dan nog ingevoerd worden in Griel (Vogeltrekstation). Maar ik zou het niet willen missen, het is elk jaar weer een super leuke, mooie en weer leerzame tijd waarin je ook diverse mensen ontmoet en juist die mensen kenbaar kan en mag maken met wat je doet en je ervaring hieromtrent.

Kei moi zeggen ze hier bij ons dan ! Hopelijk kunnen jullie je hier ook in vinden, maar daar twijfel ik niet echt aan ;-)

Groetjes,  Leo     Houdoe.

Foto Leo: Collage van allerlei soorten die we ringen of hier en daar tegenkomen.

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs