Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Soms rennen lelepaars in een groep achter een school visjes aan. Foto Koos Dansen

Door Johan Stuart
Landschap Noord-Holland

Eten, eten, eten…….maar waar?

Johan Stuart | woensdag 17 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1054x

Wanneer je als lepelaar succesvol jongen groot wil krijgen, heb je in de eerste plaats een veilig nest nodig. Maar ook voldoende voedsel. Maar waar haal je dat?

Nico Jonker van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland doet onderzoek naar het voedselgedrag rond deze kolonie: “Een volwassen lepelaar eet per dag een halve kilo en een bedelend jong heeft vierhonderd gram nodig. Als in de kolonie dertig paren (laatste schatting van Camilla) met  twee tot drie jongen huizen, betekent dat er dagelijks rond de zestig kilo vis gevangen, verteerd en uitgescheiden wordt. Vandaar dat het rond de kolonie sterk naar vis gaat ruiken. Het doet mij sterk denken aan de dierentuin; de aalscholvers en reigers.“

Waar halen ze hun voedsel vandaan?

Nico Jonker: “In mei is het erg druk in het luchtruim rond de kolonie. De jongen zitten nog in de nesten en bedelen om voedsel. De ouders vliegen af en aan om van het indringende gezeur af te zijn.

Want zeuren kunnen die jongen. Ik vroeg mij af waar ze het voedsel vandaan halen. Om dat uit te zoeken hebben een vorig broedseizoen leden van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland en medewerkers van Landschap Noord-Holland een cordon om de kolonie gelegd. Tussen zonsop- en zondsondergang zijn alle in- en uitvliegende lepelaars geteld. Tussen 5.45 en 21.00 telden ze 433 vliegbewegingen. Het overgrote deel vloog naar het noordwesten; richting Zaanstreek. Vooral de droogmakerij de Wijde Wormer is een van de belangrijkste voedselgebieden. Dat blijkt als we de gegevens op een rij zetten die vogelaars op Waarneming.nl plaatsen. De afstand tussen de Wijde Wormer en de kolonie is hemelsbreed negentien kilometer. Dat lijkt veel, maar is voor een lepelaar vijftien tot twintig minuten vliegen. Voor een lepelaar een gemakkelijk  te overbruggen afstand.”

Voedselzoekende lepelaars noteren

Om het onderzoek naar de voedselgebieden te helpen, roepen we iedereen op voedselzoekende lepelaars via waarneming.nl door te geven. Liefst zo precies mogelijk. Dat geldt voor zuidelijk Noord-Holland, maar ook voor andere gebieden is die informatie handig.

Deze lepelaar heeft een flinke vis weten te vangen. Maar of hij deze binnen gekregen heeft....? Foto: Dennis Schaefer

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs