Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Goedemorgen BdL 4juni 2024

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Er komt beweging in

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 5 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 212x

Kleintjes worden groot. Rond de 9e of 10e week nadat ze uit het ei zijn gekropen, kunnen we verwachten dat onze jonge kerkuilen uitvliegen. Zover is het nog niet. Dus laten we nu volop genieten van alle prachtige, klunzige en grappige momenten.
Foto André Eijkenaar

Kleintjes worden groot

K1, K2 en K3 bevinden zich momenteel rondom week 6, om iets specifieker te zijn, K1 is 39 dagen oud, K2 is 37 dagen en K3 is 36 dagen.

Het nachtleven in de uilenkast

Wat geniet ik ervan om ’s avonds de pc aan te zetten en te kijken en alleen maar te kijken naar de drie kerkuil kuikens, wat een prachtig stel! Ze ontwikkelen zich zichtbaar in de nestkast en oefenen druk voor hun latere leven, zoals met het aannemen van een aanvalshouding.

Overdag proberen de kuikens rust te pakken, ze zitten dan graag knus tegen elkaar in de hoek van de kast. In de avond zijn ze het actiefst. Dus kijk ’s wat later op de avond naar de kuikens, er gebeurt altijd wel wat. Je ziet ze hun vleugelspieren oefenen en hoe ze gevoerd worden. Ik kan een garantie geven: ’s avonds is het nooit saai. Kijk vooral ook de oefenclip van Ed.

Ding-dong, de bestelling is klaar

De hartvormige sluiers van de kerkuiljongen lijken intussen al sprekend op de ouders. Verder zien ze vooral uit als wandelende sneeuwpoppen. In gedrag worden de jonkies ook steeds actiever, ze springen van links naar rechts, wroeten af en toe met hun snavel door het ‘tapijt’ en zodra de deurbel gaat met een bestelling van Thuisbezorgd (of moeten we eerder ‘ThUILsbezorgd’ zeggen), dan sprinten de kuikens naar de voordeur. Het is prachtig om te zien dat de kuikens ongeveer anderhalf maand geleden amper hun nek overeind konden houden en nu al zo zelfstandig zijn.

Wat doen ze?

De kuikens zitten dag in dag uit in de nestkast en zullen zich vast wel vervelen, tenminste dat denk ik dan. Dus ik ben gaan kijken wat ze zoal doen in hun kamer, een beetje scharrelen, beetje slapen, beetje eten en elkaar verzorgen.  Dat oudere vogels zichzelf goed verzorgen is bekend, omdat ze zo hun verenkleed in conditie houden. Een optimaal verenpak is essentieel om te kunnen jagen en om warm te blijven bijvoorbeeld. Zover is het bij de kuikens nog niet.

Samen spelen Samen delen

In een artikel las ik dat kerkuil kuikens elkaar ook verzorgen om enigszins in het gevlei te komen. In de natuur draait het allemaal om overleven, wat ook geldt voor onze kuikens. Zodra de ouders met een muis aankomen, geldt er een belangrijke regel: degene die het luidst krijst, krijgt het meest. Uit een Zwitsers onderzoek blijkt dat wanneer er uitbundig voedsel aangeboden wordt aan de kuikens, dat oudere kuikens hun maaltijd overdragen aan de jongere kuikens. (Ducouret et al., 2020).

Maar er zit wel een addertje onder het gras. De jongere kuikens moeten het verdienen, en dat doen ze door de oudere kuikens te verzorgen, ze geven de oudere kuikens als het ware een manicure. Nu ze ouder worden, zal dit steeds minder belangrijk zijn omdat de kuikens volwassen genoeg zijn om voor zichzelf op te komen.

Poeh, poeh, wat een lucht

Je kan het je vast wel voorstellen dat wanneer je weken, tot wel maandenlang in dezelfde nestkast leeft dat het daar… iets minder fris is, zal ik maar zeggen. Deze ‘minder frisse’ ruimtes zijn een Walhalla voor ongedierte en dan hebben we het niet alleen over muizen, vooral de kuikens vallen vaak ten prooi aan parasieten. Soorten als mijten en okselvliegjes voelen zich erg thuis tussen het dons van de kuikens.

Laten we hopen dat ‘onze’ kuikens hier de komende tijd geen last van krijgen.

We gaan voor dit eind resultaat. André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs