Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Er is geen vogel die zo indrukwekkend zijn eigen naam roept: “OE-HOE!”

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | zaterdag 3 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 949x

Wanneer een Oehoe roept, wordt ook de witte keelvlek getoond en is dan goed zichtbaar. Die witte keelvlek zal het akoestische signaal helpen versterken, maar in het donker is het geluid wel de hoofdzaak om je aanwezigheid kenbaar te maken.
foto: Geert Hebels

Roep

En zoals we ook hier bij beleef de lente al hebben gehoord en gezien beschikken Oehoes over een relatief rijk repertoire aan geluiden. Misschien niet zo rijk en gevarieerd als zangvogels, maar de krachtig uitgeroepen OE-HOE is onmiskenbaar. En op relatief grote afstand hoorbaar.

De roep bestaat uit diepe, lage klanken met een lage frequentie die het mogelijk maakt om grote afstanden te overbruggen zelfs in dichte bossen. Vogels hebben geen stembanden, maar een heel ander orgaan om geluid te maken ook wel de syrinx genoemd. Hoe dit precies werkt kunt u hier lezen. Oehoes kunnen geluid maken met hun snavel dicht, maar door hem te openen wordt het geluid versterkt. Dit is wel zo makkelijk al je een territorium moet afbakenen.


Balts

Oehoes roepen vaak al vroeg in de avond vaak wel een uur voor zonsondergang. Een paartje Oehoes zingt/roept dan vaak ook in duet en de één lijkt op de ander te antwoorden. Het vrouwtje klinkt wat hoger en ook de toonhoogte varieert wat minder als die van het mannetje. Hoe vaak ze roepen kan van het paartje afhangen, maar ook hoeveel concurrentie in het gebied zit. Je moet tenslotte je buren wel laten weten dat dit jou stekkie is. Tijdens de balts zit het mannetje vaak in een karakteristieke baltshouding. In een licht voorover gebogen houding, met iets opgerichte staart en oorpluimen, wat hangende vleugels roept het mannetje. Hij laat daarbij duidelijk zijn witte keelvlek zien.


Interessant

Waar we als OWN natuurlijk weer heel blij mee zijn is dat de vrijwilligers hier op beleef de lente de roepsessies weer goed bij houden in de onderzoek sheets. Uiteraard voor ons weer hele waarde volle en interessante informatie. Namens OWN hartelijk dank daarvoor! 

Karakteristieke baltshouding foto: Geert Hebels

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs