Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Er even tussenuit

Roos Tol | woensdag 26 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 542x

Bij de vijver gebeurt soms “niks” - maar er geschieden ook zeer wonderlijke dingen. Vorig jaar dreef er op vrijdagavond 19 mei een wilde eend in de vijver. Hij kreeg zijn eigen blog die zondag: welverdiende fifteen minutes of fame! “Dat kan ik beter” dacht onze gast van zondag 23 mei 2021.

Twintig minuten lang stond de groenling (Chloris chloris of Carduelis chloris) in de spotlights. Twintig minuten!

De groenling is een prachtige vinkachtige die uit misschien wel dertig tinten groen en geel bestaat. Olijfgroen, opvallend groen, geelgroen; felgele vleugelrand, geel op de stuit, zichtbaar in de vlucht. De gevorkte staart is verder zwart en het donkere vlekje bij het oog geeft zowel man als vrouw een wat chagrijnige gezichtsuitdrukking.

Maar om andere vogels weg te jagen – bij voedertafels en drink- of badplaatsen kunnen ze tamelijk intolerant zijn – gebruikt hij niet zijn boze oog maar een imponerende dreighouding met opengesperde snavel, gespreide vleugels en staart en opgetrokken schouders.
Met zijn al vrij forse formaat is dat doorgaans voldoende om het rijk alleen te hebben.

Familie- en groepsman

Je kan zeggen dat hij zingt als een kanarie, maar dan wel met tussendoor een felrauwe snerp. Vroeg in de lente zingt hij in baltsvlucht hoog in de lucht in cirkels, met stijve vleugels. Voor de alledaagse zang zit hij graag hoog in een boom. Maar het nestje zit laag in struiken, coniferen of klimop. Twee legsels, soms drie, tussen april en augustus, met vier tot zes eieren. Vrouw broedt, man onderhoudt haar en het grootbrengen van de jongen doen ze samen. Vaak broeden groenlingen in kleine kolonies bij elkaar.

Issie ziek?

Rond kwart over tien zondagochtend: groenling landt bij de vijver. Zit wat te kijken. Gaat uitgebreid drinken. Zoekt zich een rustig plekje midden voor de camera… en blijft, twintig minuten lang. Een koolmeesje komt op bezoek, merel en roodborst passeren; groenling vindt het allemaal best.
Is hij ziek?

Sinds 2009 vallen ook groenlingen ten prooi aan de aandoening Het Geel. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas gallinae. Uiterlijke symptomen zijn vermagering, benauwdheid, slijm aan de snavel, een warrig verendek. Inwendig een groot geelkleurig abces ter hoogte van de bovenste luchtwegen – achter in de keel.
Hobbyvogelhouders kunnen medicijnen toedienen, wilde vogels zijn niet te behandelen.

Maar ‘onze’ groenling hijgt noch kwijlt. Hij zit er gewoon relaxed bij. Strak in de veren.

Misschien is mevrouw alvast aan de tweede leg begonnen. Heeft hij vijf jongen te voeden én de vrouw. En wilde hij er daarom gewoon héél even tussenuit. Een half uurtje voor zichzelf. Effe chillen.
Daarmee zonder het te weten zijn ruime fifteen minutes of fame verdiend hebbende!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs