Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Elftal (zonder keeper)

Ronald van Harxen, STONE | dinsdag 28 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1087x

Het begon met een enthousiast app'je van Anita op donderdag 2 mei: we hebben er 11! Bizar: een steenuilennest met 11 eieren. Afgelopen zondag toog ik naar Brabant om het mirakel van Oisterwijk met eigen ogen te aanschouwen.

11 eieren

Toen Anita en Christien op 2 mei de kast openden geloofden ze hun ogen niet: 2 vrouwtjes, 1 mannetje en 11 (!) eieren. Een van de vrouwtjes bleek 2 jaar eerder door henzelf als nestjong geringd in een nestkast 4,6 kilometer verderop. De ander was ongeringd en kreeg ter plekke een ring om. De eieren waren waarschijnlijk afkomstig van beide vrouwtjes. Beide hadden ze ook een broedvlek, dus, broeden deden ze in in ieder geval ook samen. Hoe zou het ook anders moeten?

Een dergelijk groot aantal eieren is erg ongewoon en komt alleen voor als 2 vrouwjes een kast delen én het een bijzonder goed muizenjaar is. Meestal komt er van een dergelijk nest niet heel veel terecht. Vorig jaar hadden we zelf een nest met 2 vrouwtjes, 8 eieren en uiteindelijk 5 uitvliegende jongen. Voor zover we weten was dat het eerste beschreven geval waar er jongen uitvlogen.

11 jongen

Groot schatte ik de kans dat het in Heukelom (gemeente Oisterwijk) goed zou gaan dan ook niet in. Een week later echter volgde een zo mogelijk nog enthousiaster telefoontje: ze zijn allemaal uit! We hebben 11 jonge steenuilen in één nest! Een paar dagen oud weliswaar, er kan dus nog van alles mis gaan. Maar toch: 11 jongen. Een week later bleken ze alle 11 nog in leven. Een foto ging mee als bewijs. Christien mailde daarna nog een foto van 7 takkelingen van de ransuil, alle afkomstig uit 1 nest. Ook nog niet eerder vertoond. Het moet ongelooflijk vruchtbare grond zijn daar rond Oisterwijk. Waarschijnlijk in de Rijke Roomsche Jaren kwistig wijwater gesprenkeld. Of gewoon veel muizen, kan natuurlijk ook. 

11-1=10

We spraken af dat ik zou komen als ze er op ringleeftijd allemaal nog zouden zijn, of tenminste 10. Alleen voor dubbele cijfers heb ik een reis van anderhalf uur over, liet ik hun weten. Zaterdag kwam het triomfantelijke berichtje: eentje is er opgegeten, maar de andere 10 zijn er nog steeds. Er restte dus niets anders dan op zondagmiddag af te reizen naar het Brabantse. Maar wat een feest! 10 jonge steenuilen op een rij. Dat ze zover gekomen zijn, komt vast doordat er veel muizen zijn. Dat de weilanden rondom het erf de afgelopen week gemaaid zijn, zal ongetwijfeld een handje geholpen hebben de uitval tot 1 beperkt te houden.

22 dagen oud

De grootste van het tiental had een vleugel van 96 milimeter en woog 130 gram. De kleinste moest het doen met een vleugel van 65 en een gewicht van 97 gram. Op basis van de vleugelmaat van de grootste waren ze 22 dagen oud. Terugrekenend dus geboren op 4 mei, 2 dagen na het eerste berichtje. Je kunt je natuurilijk in redelijkheid afvragen of ze inderdaad allemaal dezelfde leeftijd hebben. Dat veronderstelt immers dat ze alle dezelfde dag zijn uitgekomen. Het groeiboekje voorziet eigenlijk niet in dit soort scenario's. Net zo goed als dat het ook niet goed mogelijk is de legselstart uit te rekenen. Want van hoeveel eieren ga je uit per vrouw? Eentje met 5 en de ander met 6? 

Op naar de eindstreep!

Streefgewicht op dag 22 is 137 gram. Daar zaten ze allemaal wat onder. Maar veel minder dan ik verwacht had. Wat ze aan grammen misten, compenseerden ze met felheid en gekrijs. Wat gingen ze te keer! Pas toen ze na het ringen in een ruime doos gezet werden, kalmeerden ze. Of ze allemaal de eindstreep gaan halen, zal de komende weken moeten blijken. Aan Anita en Christien zal het niet liggen, zij houden de boel scherp in de gaten. Maar een mirakel is het nu al, 1140 gram steenuil in één nest!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs