Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eilandgevoel

Wim van Nee, STORK | zaterdag 24 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1059x

In de vijver achter het huis drijft een eiland. Ik had het dit voorjaar nog niet eerder opgemerkt. Het lijkt wel plastic soep.
Onderwateropname van kikkerdril

Maar van iets dichterbij zie ik het beter. Het is een eiland van kikkerdril. De bruine kikkers zijn al wat langer wakker, ze zetten hun bescheiden knorgeluid iets meer kracht bij, door de keelzak op te blazen. Ik vermoed dat het dril van hen is. Ik bekijk het drileiland eens goed. Hoeveel eitjes zouden het zijn? Een paar honderd heb je er zo. En dat van één kikkervrouwtje. Waar is ze eigenlijk? In geen velden of wegen de bekennen. Geen waakzame kikkervader of -moeder, die het nageslacht beschermt.

Zorg

Dat is bij de ooievaars wel anders. Zij hebben slechts vijf eieren. Ze broeden erop en beschermen ze met hun leven. Hun nest is hun eiland, waar niet iedereen zomaar bij kan of op mag. En wie wel komt, wordt, desnoods hardhandig, de les gelezen. Geen plek voor indringers of andere gevleugelde  schepsels op het Gennepse eiland. In tegenstelling tot de kikkers, is bij vogels de zorg voor de eieren groot.

Dril

Ik kijk weer naar het kikkerdril. Dat worden wel heel veel kikkers, als ieder eitje een volwassen kikker oplevert. Maar als je als kikkerouders niets beschermt, dan kan er veel mis gaan. Het wordt gevaarlijk, als de kikkervisjes uit hun geleiachtige omhulsel kruipen. Het water zit vol met vijanden. Geelgerande waterkevers en larven van libellen liggen al op de loer. Een school voorntjes schiet door het water, zij lusten ook wel een kikkervisje. Als er uiteindelijk eens twee of vijf of tien kikkervisjes volwassen worden, dan hebben de kikkers het helemaal niet zo slecht gedaan. Maar waarom worden er dan zoveel geboren?

Reserve

Kikkers zorgen voor heel veel reserve. Juist omdát ze de boel niet bewaken, is dit hard nodig. Het slagveld onder water is groot. Is die hoeveelheid eitjes dan allemaal voor niks? Nee, dat is het niet. De kikkervisjes vormen een belangrijke voedselbron voor allerlei in het water levende dieren. De dikkopjes eten heel klein plantaardig en dierlijk voedsel en zetten dit om in kikker(visjes)vlees. En dat is weer belangrijk voedsel voor grotere dieren. En zo worden al die kikkervisjes niet voor niets geboren. Ze vormen een onmisbare schakel in de voedselketen.

Achterhoede

De ooievaars hebben vijf eieren. We weten nu al, dat de kuikens die eruit komen, niet allemaal groot gaan worden. De eerste twee kuikens komen bijna gelijktijdig uit het ei. De derde komt er vlak achteraan en vormt de achterhoede, met een goede overlevingskans. Kuiken vier en vijf komen echter met tijd-achterstand ter wereld. Zij zijn echt reserve. Zij maken alleen kans, als er met de eerste drie iets gebeurt of wanneer de voedselomstandigheden extreem goed zijn.

De reservebank van kikkers is een paar honderd stoeltjes lang, die van de ooievaars slechts twee. Gelukkig maar, een paar honderd zou niet passen op het ooievaarseiland op het gemeentehuis van Gennep.

 

Wim van Nee
STORK

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs