Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | maandag 2 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 857x
Ik twijfel er echter sterk aan dat we nummer drie gaan zien. We zijn nu ruim 108 uur verder en ze broedt al enkele dagen. Het zou me echt verbazen als er nog een ei bijgelegd gaat worden. Daarmee behoort het legsel tot de ruim 5% van de nesten uit onze populatie (1986-2017: 1160 legsels), die niet meer dan 2 eieren telden. Nesten met 2 eieren zijn dus een uitzondering. Vaak is het ook een teken dat er iets niets in orde is. Van de 64 legsels met 2 eieren uit onze populatie, mislukten er maar liefst 38, bijna 60%. Dat is veel meer dan het gemiddelde van 27% berekend over alle legsels. Uiteraard is daarmee niet gezegd dat dit nest zal mislukken: tenslotte slaagde 40% van de legsels met 2 eieren wel degelijk.
Bij elkaar wel apart! Steenuilen die vroeg leggen worden verondersteld in goede conditie (lees: gewicht) te zijn en leggen doorgaans meer eieren dan gemiddeld. Vrouw Dongen daarentegen lijkt het bij 2 te laten, geheel tegen de verwachting in. De extreem lange interval (122 uur tegen 54 uur gemiddeld) is ook bijzonder. Er zou zomaar een ei tussen het eerste en het tweede hebben kunnen gezeten; een ei dat om de een of andere reden niet is gelegd.
Wat moeten we daar nu van denken? Gewoon een gevalletje eigengereidheid of is er wellicht meer aan de hand. Is ze fysiek niet helemaal in orde, was haar interne klok een beetje van slag, laat het mannetje het er een beetje bij zitten, zijn de muizen 'op'? Of speelt er wat anders? Wat nog zou kunnen is dat ze op leeftijd is. Gemiddeld neemt bij veel vogels namelijk de legselgrootte af bij het bereiken van een zekere leeftijd.
Een vrouwje in ons gebied dat in 1989 de eerbiedwaardige leeftijd van minstens 11 jaar had bereikt (we noemden haar "het olde wief"), legde van haar 12e tot en met 15e broedseizoen nog slechts 11 eieren (2,75 gemiddeld), waarvan er maar 7 uitkwamen en uiteindelijk slechts 1 jong succesvol (0,25 gemiddeld) uitvloog. In de 10 jaar daarvoor bedroeg de legselsgrootte gemiddeld 4,04, kwamen er gemiddeld 3,24 eieren uit en vlogen er gemiddeld 2,37 jongen uit. Een opmerkelijk verschil, dat waarschijnlijk samenhangt met haar hoge ouderdom.
Iets dergelijks zou dus ook bij vrouw Dongen aan de hand kunnen zijn. Een indicatie daarvoor is ook het relatief geringe aantal eieren in 2017 (3) in relatie tot de hoeveelheid muizen (120, alleen al in de jongenperiode). Maar omdat ze niet geringd is, is het gissen naar haar leeftijd. In plaats van een 'grand old lady' in haar nadagen, kan het net zo goed een frisgroen ding zijn dat de kneepjes van het vak nog moet leren. Er is trouwens nog iets waarin ze afwijkt van andere jaren en paren. Daarover later in de week meer.
In Winterswijk lijken de uilen zich vooralsnog aan het spoorboekje te houden. De dame daar lijkt meer en meer binding te krijgen met haar nestkuil en zolang ze af en toe een muis toegestopt krijgt, gaan we de goede kant op, gaaien en kauwen ten spijt. Over deze laatste gesproken: zaterdag hebben we ze van eigen huisvesting voorzien. Later in de week beelden van deze 'sociale woningbouw'.
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..