Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Eieren

Ronald van Harxen, STONE | dinsdag 14 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 296x

Het is het onderwerp van de afgelopen week: eieren. Overal hebben ze het erover. De zeearend heeft er twee, bij de bosuil is het (enige) ei al uitgekomen, bij de supermarkt zijn ze in bonus en bij de kerkuilen verwachten ze een recordstart en tenminste een six pack. En onze steenuilen?

Als ik kijk wat er tot nog toe is ingevuld bij de ei-poll kunnen we de wereld in drie groepen verdelen: de optimisten, de realisten en de pessimisten. De optimisten gaan voor eind maart, begin april en volgens de pessimisten wordt het in ieder geval niet voor de alltime gemiddelde legselstart van 16 april. De realisten zitten daar - zoals gewoonlijk - tussenin. Maar ligt de waarheid ook deze keer in het midden?

Minstens 8 jaar oud

Gaan we ervanuit dat we nog steeds met het vrouwtje te maken hebben dat we daar op 28 mei 2016 ringden, dan wordt ze binnenkort minstens 8 jaar. Voor hetzelfde geld is ze echter al 1 of 2 jaar ouder. Uiteraard kan ze inmiddels ook vervangen zijn door een andere vrouw. Op 1 mei 2021 hebben we haar voor het laatst in handen gehad. in de tussentijd kan er natuurlijk een hoop gebeurd zijn waar we niet van weten. 

Vroege legger

We weten uit ons eigen onderzoek inmiddels dat er vrouwen zijn die altijd vroeg leggen (ten opzichte van meerderheid van de vrouwen in dat jaar) en vrouwen die steevast aan de late kant zijn. Zo'n 10% van de vrouwtjes legt ieder jaar het eerste ei minstens een week eerder dan het gemiddelde dat jaar. Daar hoort onze vrouw ook bij. Vanaf 2017 was dat 10 april, 31 maart, 29 maart en 27 maart. Van 2021 weten we het niet omdat er toen geen jongen grootkwamen en we dus niet terug konden rekenen. Elk jaar een stukje vroeger lijkt het. 2022 wijkt af, met teruggerekend aan de dode jongen die we op 13 mei vonden, een legselstart op 13 of 14 april. 

Dezelfde vrouw?

Nu kan het zomaar zijn dat het nest toen leed onder de algehele malaise in uilenland als gevolg van het gebrek aan muizen, maar ook zou het kunnen dat we (sinds) vorig jaar met een ander vrouwtje hebben te maken. Daarmee zou de verrassende move om de eieren onder de pannen te droppen en niet in de nestkast, ook een mogelijke verklaring hebben. Om zeker te weten met welke vrouw we te maken hebben, zullen we of in de eifase of in de kleine jongenfase een bezoek aan het nest moeten brengen. Net zoals we dat bij al onze nesten die we onder controle hebben doen. 

(Gaan) We gaan het zien!?

Reken ik de gemiddelde datum uit de ei-poll uit - 4 april - (de optimisten zijn gelukkig in de meerderheid blijkt) dan hebben we nog een dag of 20, 21 te gaan. Het enige dat ik met zekerheid kan zeggen is: we gaan het zien. Of niet natuurlijk, als ze opnieuw voor een andere plek kiest. Maar gezien de 'band' die ze afgelopen maanden met de nestkast hebben opgebouwd, kan ik dat haast niet geloven. Maar ja, ik beweer wel vaker dingen die achteraf niet blijken te kloppen. Kortom, we gaan het wel zien, of niet.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs