Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ei-ndelijk!

Bernice Goffin | donderdag 23 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 771x

Tja, ik zou vandaag eigenlijk een blog over de prooiaanvoer schrijven. Maar toen lag er dinsdag opeens een ei in de kast! Dat verdient natuurlijk als eerste de aandacht.
Nouja zeg, daar ligt het eerste ei opeens!

Voor de gek gehouden

Dat het ei eraan zat te komen wisten we al; ik noemde het zelfs nog in mijn vorige blog, enkele uren voordat het ei gelegd werd. Toch was de spontane verschijning van het ei nog enigszins onverwacht. Niemand heeft namelijk een daadwerkelijke bevalling gezien. Mevrouw draaide zich om, en daar lag het ei opeens. Team Kerkuil heeft de beelden nog teruggekeken, maar nog steeds konden we de bevalling niet ontdekken. Deze kerkuildame heeft ons dus goed voor de gek gehouden!

 

Aan de leg

Nu vrouw dus officieel aan de leg is, kunnen we om de dag een nieuw ei verwachten. Het tweede ei zou dus vanmiddag gelegd moeten worden. Kijk even goed: misschien ligt het er al wel tegen de tijd dat je dit blog leest! Gemiddeld legt een kerkuil 4 tot 7 eieren, maar dit kunnen er meer zijn in goede muizenjaren. Dit jaar lijkt het aantal muizen echter minder te zijn dan het ‘superjaar’ vorig jaar (meer hierover in mijn volgende blog), dus de kans op zo een uitzonderlijk groot legsel lijkt dit jaar kleiner. Maar je weet maar nooit!

 

Gelijk broeden

In tegenstelling tot veel andere vogelsoorten bij Beleef de Lente, is vrouw kerkuil gelijk na het leggen van het eerste ei begonnen met broeden. Dit betekent dus dat later gelegde eieren ook later zullen uitkomen. Dit grote leeftijdsverschil tussen kuikens is een normaal fenomeen bij kerkuilen, wat er helaas soms tot leidt dat de jongste kuikens het in geval van slechte voedselomstandigheden niet redden. Het klinkt hard, maar dat is nou eenmaal de broedstrategie van de kerkuil: liever enkele kuikens in topconditie dan veel kuikens in slechte conditie.

 

En die prooiaanvoer dan?

Maar eerst maar eens kijken hoeveel eieren vrouw uiteindelijk gaat leggen. Zoals ik in mijn vorige blog zei, hangt dat voor een groot deel af van de prooiaanvoer. En dan komen we weer terug op die prooiaanvoer: hoe zit dat nou bij onze uilen? Geen zorgen: dit weekend zal ik er alsnog een blog over plaatsen!

Foto Marc Guyt

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs