Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ei drie en de eicarrousel

Margot de Kam | zaterdag 20 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 668x

Lang verwacht en toch gekomen. Ei 3 bij de slechtvalken. Het heeft even uitstel gekregen. Vrouw slechtvalk moest eerst genoeg rust vinden. 113,5 uur maar liefst zat er tussen dit ei en het vorige. Om 20:43 werd het gelegd. De natuur laat ons steeds wonderen zien. Wat zijn de slechtvalken flexibel.
Vrouw is goed doorvoed

De bevruchte cel in de dooier ligt volkomen stil in ontwikkeling tot er echt wordt gebroed. Meestal begint het broeden bij slechtvalken ergens voordat het laatste ei wordt gelegd. We zien de ouders wel al vanaf het eerste ei regelmatig op of bij de eitjes. Dat is binding. Echt gebroed wordt er onder de broedvlek.

 

De broedvlek

Om te broeden is er een broedvlek nodig: een stukje huid op de buik verandert. Het wordt kaal en er stroomt meer bloed door dat huidgebiedje. Deze plek gaat zich ontwikkelen onder invloed van hormonen zodra de slechtvalken het eerste ei zien.

Het duurt even voordat dat goed is. Het slechtvalklichaam past zich precies goed aan en schijnt hormonaal te ‘weten’ hoeveel eitjes er komen en wanneer de broedvlek klaar moet zijn. Zowel de man als de vrouw broeden, en beiden ontwikkelen deze broedvlek.

De vrouw broedt altijd ’s nachts. Overdag wordt om de paar uur gewisseld. Totaal broedt het vrouwtje ongeveer twee derde van de tijd, en het mannetje één derde.

Het is niet een maandje luieren voor de slechtvalken. Broeden kost het vogellichaam veel energie.

 

Eicarrousel

Er past maar één ei tegelijk onder de broedvlek. Het ei dat daar ligt is in ideale positie. Alle eitjes krijgen gelijke kans. Hoe dan?

Ze komen in een carrousel terecht. Ze worden telkens gedraaid en gekeerd, en hun plaatsje wordt verwisseld. Slechtvalkouders weten precies hoe dat moet. Meestal zien we bijna elk uur dat de ouders de eitjes verleggen. Eén ei onder de broedvlek, de anderen worden zo warm mogelijk eromheen gehouden.

Tegelijkertijd helpt het draaien en keren te voorkomen dat de embryo’s verkleven tegen de vliezen. Het houdt ze in de juiste positie in het ei.


Broedduur

We kunnen pas achteraf berekenen wanneer het echte broeden ongeveer is begonnen. We kunnen niet onder hun buik kijken.


Vanaf dat er echt gebroed wordt, duurt het ongeveer 33 dagen tot de eitjes uitkomen. Het mooiste is als alle kuikens er binnen enkele dagen zijn. Dan kunnen ze goed samen opgroeien zonder te groot ontwikkelingsverschil.



Filmpje: Man slechtvalk en twee eieren


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs