Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eerste paringen een feit

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | maandag 20 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1160x

We zaten er allemaal op te wachten. Wanneer zien we een eerste paring? Komt dat in beeld of gebeurt dat op een andere tak? Komt er nu snel een ei?

Voor het oog van de wereld

De clip van 19 maart laat het allemaal duidelijk zien. De eerste paringen zijn een feit. Doorgaans zie je voorafgaand aan een paring dat man ijsvogel met een visje voor zijn vrouwtje komt. Dat leek nu ook zo, maar uiteindelijk eet hij de vis zelf op.

Op dat moment komt het vrouwtje op de tak. Ze richt zich naar de man en maakt piepende geluiden die kenmerkend zijn voorafgaand aan een paring.  Man komt boven vrouwtje en probeert zich vast te pakken aan haar kopveren. Daarmee wil hij in balans blijven. Het vrouwtje verliest echter haar evenwicht en het mannetje schiet weg. Deze eerste paring die we zien verloopt zeer ‘rommelig’. De kans lijkt klein dat het een echte paring is geweest. Waarschijnlijk is het mannetje en mogelijk ook het vrouwtje onervaren. De kans is groot dat het jonge vogels van 2016 zijn.

 

Tweede kans

In het tweede deel van de mooie clip is de herkansing. Man ijsvogel komt weer met een vis, die valt in het water. Weer niets voor zijn vrouwtje. Hetzelfde paringsritueel herhaalt zich, maar met meer rust en mogelijk succes. Man en vrouw leren snel!

 

Niet altijd bevruchting

Het is niet zo dat iedere paring als doel heeft een bevruchting. De paringen zijn ook onderdeel van de paarbinding die er moet komen tussen man en vrouw ijsvogel. Net zo als de man visjes brengt. Dat is deels om het vrouwtje in goede conditie te krijgen voor het leggen van de eieren maar in het begin ook om de onderlinge band te vormen en te verstevigen.

 

Wanneer eerste ei?

Dus niet alle paringen leiden tot een bevruchting. Daardoor kun je bedenken dat het nog lang niet duidelijk is wanneer het eerste ei komt. Gemakshalve kun je aannemen dat dit gewoonlijk vóór half april is. Maar gezien de voorspoedige ontwikkelingen verwacht ik het eerder.


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs