Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een winderige Bevrijdingsdag

Pieter van den Assem | woensdag 5 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 541x

Het was op verschillende momenten toch even spannend bij de visarend toen de storm over de Biesbosch waaide. Vlaggen in Nederland waren niet het enige wat wapperden. Met al die stormen en weersomstandigheden heeft dit nest zich wel bewezen bestand te zijn tegen het onvoorspelbare Nederland.
Het derde ooglid bij de visarend (Foto: Hellgate Osprey)

Geen storm te groot, te gek of te sterk.

Met nog de regendruppels op de camera lens aanwezig is het beeld wazig op het visarendennest. Ondanks de wazige vlekken is duidelijk te zien dat de visarenden vastberaden blijven om op hun eieren te blijven broeden. Soms bedenk je bij jezelf van ‘’Hoe blijven onze visarend warm met dit weer?’’, tenminste dat is een vraag die vaak bij mijzelf opkomt. De visarend heeft met haar circa 7000 veren en dik verenkleed die ervoor zorgt dat haar warmte zo min mogelijk ontsnapt. Onder en tussen deze veren zitten warme ‘’luchtzakken’’ die isolerend werken.

 

Lekker warm

Maar hoe kan een visarend dan goed broeden met zo’n dik verenkleed? Nou, veel vogels hebben op hun borst/buik gedeelte een broedplek. Deze plek is vaak minder geveerd waardoor de eieren in direct contact staan met de huid van de vogel. Dit zorgt voor een betere warmteoverdracht naar de eieren. Verschillende arenden verlagen ook in de nacht hun temperatuur, waardoor ze minder calorieën verbranden. Ten slotte zijn de poten van visarenden erg dik en stug, waar weinig warmte door verdwijnt óf binnenkomt. Nooit meer koude voeten voor de visarend dus!

 

Altijd een duikbril op zak!

We hebben al meerdere keren mogen mee maken hoe de visarend recht voor de camera een prooi vangt en wat blijft dat spectaculair. Het lijkt vanaf de beelden een makkelijk kunstje te zijn, echter komt er veel ervaring en geduld bij kijken om zo’n vis te vangen. Wist je dat visarenden een derde ooglid hebben? Dit derde ooglid is namelijk een semi-transparant membraam wat de ogen beschermt bij het duiken naar prooien. Eigenlijk heeft de visarend dus altijd een duikbril op zak! Hoe handig!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs