Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een multifunctionele verenjas!

Marieke van den Heuvel | donderdag 9 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 181x

Als het koud is of regent trekken wij een lekkere warme jas aan of steken een paraplu op. Vogels en dus ook slechtvalken doen dit op hun eigen manier. Zij hebben een bijzondere verenjas tot hun beschikking. Bijzonder omdat deze verenjas meer doet dan alleen maar beschermen tegen kou of regen!
De veren van de slechtvalk Foto: http://www.falcoperegrinus.nl

De verenjas

Het verenkleed bestaat uit verschillende soorten veren die ieder hun eigen kenmerken en functie hebben. De basis is voor iedere vogel hetzelfde. Maar omdat de slechtvalk met hele hoge snelheden vliegt, zijn de veren van de slechtvalk harder dan die van andere vogels. Alles voor een perfecte stroomlijning om snel te kunnen vliegen. Er zijn vliegveren en dekveren, samen de contourveren genoemd. Zij bedekken het grootste deel van het vogellichaam. Daarnaast zijn er ook nog andere veren zoals donsveertjes en borstelveertjes. Bijzonder is dat elke veer afzonderlijk bewogen kan worden!

Om te vliegen

Voor het vliegen zijn de vliegveren van belang. Ook wel de slag- en staartpennen genoemd. Het zijn de grote lange veren van de vleugels en de staart. Ze zorgen er voor dat de slechtvalk kan sturen en remmen en met hoge snelheid achter zijn prooi aan kan gaan.

Beschermen tegen weersinvloeden en verwondingen

De veren van de verenjas beschermen de vogel ook tegen invloeden van buitenaf als zon, regen, kou en verwondingen. Omdat het uit verschillende lagen bestaat waar luchtlagen tussen zitten. Deze luchtlagen isoleren en houden de warmte zoveel mogelijk vast. Ook zijn veren waterbestendig. Net als een regenjas. Door een soort vetlaagje dat op de veren ligt. Dit halen de vogels met hun snavel uit de stuitklier, die net boven de staartaanzet zit, en verspreiden het over hun veren.

Indruk maken

Het liefst natuurlijk op een partner. Daarom ziet het verenkleed er tijdens het baltsseizoen zo mooi mogelijk uit. Maar het kan ook zijn om indruk te maken op een indringer. Dan worden de veren opgezet om zich groter te maken en zo de indringer af te schrikken.

Vliegen, beschermen en imponeren. Het verenkleed is inderdaad zeer multifunctioneel!

Eerste verenkleed jonge slechtvalk Foto: Jim Pisello © http://www.falcoperegrinus.nl/

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs