Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Welke Portugese schoonheid zit daar? (Foto: Louis van Oort)

Door Louis van Oort
Medewerker Vogelbescherming

Een moeilijk begin

Louis van Oort | donderdag 13 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1090x

Ik heb ze gezien hoor! Al op de dag van aankomst op 6 april in het fraaie Portugese stadje Aveiro (dikke tip, Google maar eens) kon ik me laven aan het fantastische geluid van de gierzwaluw. Het waren er meteen zo’n 400.
Boven dit plein in Aveiro hingen de sikkeltjes (Foto: Louis van Oort)

Van een lokale vogelaar hoorde ik dat ze ook daadwerkelijk die dag waren aangekomen uit Afrika.  Zij hadden er een maand over gedaan, ik tweeënhalf uur. Op een of andere manier ontroerde me dat.

Sommige gierzwaluwen maakten overigens een net iets ander geluid dan ik gewend was. In plaats van het langgerekte srriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, of zo u wilt gierrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr (waar tenslotte zijn naam vandaan komt) hoorde ik veel vogels iets van srriii roepen. Veel korter dus. En ja hoor, toen ik ze nog eens goed bekeek, bleek het grootste deel van de groep uit vale gierzwaluwen te bestaan. Een sterk op onze gierzwaluw gelijkende soort van Zuid-Europa.

Sikkeltjes

In de groep waarmee ik reisde, bevonden zich enkele beginnende en zelfs echte niet-vogelaars. Die zagen mijn enthousiasme, maar konden er niet veel mee. Ze zagen tientallen sikkeltjes in de lucht, die allemaal volstrekt eender leken. Ze keken ernaar als een kleurenblinde die een groene pil uit een pot met rode pillen moet zien te vissen.

Het zou een moment kunnen zijn waarop de opflakkerende liefde voor vogels kijken meteen weer gedoofd wordt. Maar niet in dit geval: in plaats van te blijven hangen in het notoir lastige verschil tussen vale en gewone gierzwaluw, gingen we op zoek naar makkelijker te herkennen vogels. In Portugal kun je dan terecht voor fantastische soorten als grijze wouw, bijeneter en hop. Maar ook voor beauty’s die je vaker in ons land kunt tegenkomen. Kleine zilverreigers bijvoorbeeld, ijsvogels, purperreigers en ooievaars. Vooral onvoorstelbaar veel ooievaars.

Soortenpalet

Dankzij dit fantastische soortenpalet werden de niet-vogelaars binnen een dag beginnende vogelaars en groeide het enthousiasme per uur.  Aan het eind van de trip werd iedere roepende koolmees correct benoemd, konden de zwevende vale gieren feilloos worden aangewezen en vroegen ze om het lidmaatschap van Vogelbescherming.

Zo zie je maar weer: laat je niet te snel ontmoedigen als je moeite hebt sterk op elkaar lijkende vogelsoorten uit elkaar te houden. Begin met de makkelijke, duidelijke soorten en breid het stukje bij beetje uit. Voor je het weet ben je een vogelaar en heeft de wereld er voor jou een compleet nieuwe dimensie bij, zodat je de lente nog intensiever kunt beleven.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs