Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een logé!

Bernice Sepers | donderdag 2 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 821x

Zondag op maandag hadden we dan ein-de-lijk een logé in onze Beleef de Lente nestkast. Jazeker, er bleef een koolmees slapen! Dat is een fantastisch teken en een eerste stap richting een broedsel in deze nestkast.

Alles is mogelijk

Na het plooien van de veren en het laten ontsnappen van een gaap viel het vrouwtje in een diepe slaap. Het is allemaal terug te zien in dit filmpje. Helaas is de koolmees de nachten daarop niet meer teruggekeerd, maar dat kan nog komen. En overdag komt er nog steeds af en toe een koolmees langs, dus er is interesse. Daarnaast is het nog steeds vroeg in het seizoen, dus we houden hoop!

 

Het eerste ei!

Zoals Peter in de vorige blog schreef, is in één van de NIOO-KNAW nestkasten het eerste koolmezenei gevonden. Dat ei vond ik gisteren in een nestkast in het bos. Soms is het lastig te weten of een ei van een kool- of pimpelmees afkomstig is. Een koolmezennest kun je herkennen aan een laag mos met daarin een nestkom en een laag haren/vacht. Een pimpelmezennest kun je herkennen aan een laag mos met daarin een naar achteren gelegen nestkom en een laag veren. De eieren van de pimpelmees zijn kleiner dan van de koolmees.

 

Had ik ook maar een camera...

Terug naar het ei dat ik vond. Het is een beetje een twijfelgeval... Ik heb een foto van het nest en het ei gemaakt (zie onder deze tekst) en dit nest bestaat uit veren én haren. Daarnaast is de nestkom naar achteren gelegen en is het ei heel klein. Máár.. het eerst ei van een koolmezenbroedsel is meestal kleiner dan de eieren die later gelegd worden. Het is dus onduidelijk of dit om een kool- of pimpelmezenei gaat, maar gezien de hoeveelheid reeënharen en konijnenvacht neig ik iets meer naar een koolmezenei. Had ik nu ook maar een camera in die nestkast, dan kon ik de beelden terugkijken en was het wél duidelijk geweest!

Wat denkt u? Koolmees of pimpelmees?

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs