Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een gedekte tafel

Bernice Goffin | vrijdag 10 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 323x

In mijn vorige blog noemde ik al dat ik het zou hebben over de muizenpiek van afgelopen week. Die 24 muizen in één nacht kwamen ineens uit de lucht vallen! Zou het maaien van het nabije grasland invloed hebben gehad? Een kijkje in het leven van de veldmuis.
Veldmuis. Foto Rudmer Zwerver - Saxifraga

De schrik van je leven

Stel, je bent een veldmuis. Je hebt even een rustpauze in je ondergrondse holletje. Maar wat voor een lawaai komt daar ineens over? Je blijft maar even lekker veilig in je holletje. ’s Nachts krijg je toch wel honger en besluit om het erop te wagen en eten te gaan zoeken. Maar… Wat is er gebeurd!? Jouw geliefde hoge gras is ineens kort en je hebt geen enkele dekking meer tegen roofdieren! Je hebt geen keus en moet toch voedsel gaan zoeken, maar binnen enkele minuten stort er een witte schim uit te lucht… Er is geen plek om te verstoppen.

 

Enkele minuten later brengt man kerkuil muis #15 van de nacht naar zijn vrouw en jongen.

 

Tijdelijk gunstig

Vorige week is er inderdaad een veld gemaaid vlak bij de kerkuilenkast. Het maaien van grasland kan tijdelijk voor een makkelijke jacht voor muizeneters zorgen. Met name bij dagroofvogels, zoals de torenvalk, is dit vaker aangetoond. Dagroofvogels zoeken hun prooi op zicht en het korte gras helpt hun dan ook enorm om muizen te spotten. De kerkuil jaagt ook voor een belangrijk deel op gehoor, maar korter gras kan het zeker makkelijker maken om een muis te grijpen voordat die dieper in het gras verdwijnt. Of onze man kerkuil ook van het maaien heeft geprofiteerd weten we natuurlijk niet zeker: we hebben niet kunnen volgen waar hij precies jaagt. Maar kerkuilen weten ongetwijfeld goed gebruik te maken van plotseling gunstige omstandigheden in de omgeving.

 

Dan maar alles maaien?

Moeten we dan maar alle graslanden zo kort mogelijk maaien zodat uilen en roofvogels veel muizen kunnen vinden? Absoluut niet! Veldmuizen zijn niet achterlijk: ze weten dat ze kwetsbaar zijn in korte graslanden. Na de aanvankelijke piek, waar verbouwereerde muizen gemakkelijk uit hun voormalige thuis weggevangen kunnen worden, neem de dichtheid aan muizen in kort grasland af. Ze kiezen liever voor veiligere plekken met hoog gras. Als je al het grasland kort zou maaien, hebben roofvogels het misschien even makkelijk, maar daarna is er geen muis meer over.

 

Mozaïeken maken

Toch zul je wel af en toe moeten maaien als je geen oerwoud van je grasland wilt maken. Een milieuvriendelijke oplossing is om het gras in delen te maaien. Begin met een gedeelte van het grasland en laat de rest nog even staan, zodat er bloemen overblijven voor de insecten en schuilplekken voor de muizen. Wacht even af tot het gemaaide land tijd heeft gekregen om te herstellen, en dan is het volgende vak aan de beurt! Zo kun je van jouw tuin of grasland een mooi mozaïekje maken waar altijd wel wát te halen valt voor insecten, muizen, roofvogels en uilen. Een win-win situatie, want wie wil er nou géén bloeiend en groeiend veld vol met leven?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs