Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Een Blauwe Lente?

Peter de Vries, NIOO | donderdag 17 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 332x

Vorig jaar was de lente koud, zo koud dat de Koolmezen daar heel veel last van hadden. Nestbouw en het leggen van eieren werd uitgesteld, noodgedwongen moesten de Koolmezen wachten op betere tijden. Maar, nu is het 2022. Wat gaat dit jaar gebeuren, een koude of toch een blauwe lente?

Hier op het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen) wordt het ritme van mijn afdeling (Dierecologie) voor een groot deel bepaald door de seizoenen. Decenia doen wij al onderzoek aan holenbroeders (kool- en pimpelmezen en bonte vliegenvangers). Het najaar en de winter zijn relatief rustige tijden; data invoeren en controleren maken dan een belangrijk onderdeel uit van onze dagelijkse bezigheden.

Maar, in het voorjaar (de lente) is het voor ons alle hens aan dek. Dat begint al vroeg, in februari om precies te zijn. We bezoeken al onze onderzoeksgebieden. Nestkasten worden gerepareerd, verdwenen kasten worden vervangen en al ons veldmateriaal wordt aangevuld en in orde gebracht. 

Hoewel wij al erg lang praten over het in het bos digitaal invoeren van gegevens schrijven wij nog steeds boekjes vol met data. In een volgend blog zal ik eens een foto laten zien van de kluizen vol boekjes die we hier op het Instituut hebben staan. Hieronder zie je een foto van een nieuw en een oud boekje. Nestkast 26, met gegevens uit 2021 en een maagdelijk lege pagina voor 2022. 

Deze lente wil ik me focussen op nestkast 26. Op dit moment is die nog leeg, maar wat gaat daar nu precies gebeuren? Gaat deze kast bezet worden, en door wie, wanneer, etc. etc. Bij onze avondcontrole op 2 maart was deze kast in ieder geval leeg, er werd niet in geslapen.

De Lente trapt af, en wij - de Koolmees-bloggers - kijken er reikhalzend naar uit. We gaan jullie dit voorjaar weer alles vertellen over het wel en wee van de Koolmees. Hoewel, het lijkt er een beetje op dat het wel eens een blauwe lente zou kunnen worden: een Pimpelmees heeft wel heel veel belangstelling voor de Koolmezenkast (-:

We gaan het allemaal weer meemaken, deze lente. Wij gaan genieten en we hopen alle volgers met ons!

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs