Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Drukte tijdens het wachten

Rianne Pickert | maandag 20 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 120x

Nu er vrij weinig spannends op het nest gebeurt leek het mij wel leuk om een uitstapje te maken naar een hele andere wereld, namelijk die van de ecoloog. Ik neem jullie mee met een werkdag zoals die er voor mij de komende maanden uit zal zien.

Huismussen

We hebben net de weken met huismusonderzoek achter de rug. Hierbij wordt in de ochtend gezocht naar nesten en belangrijke foerageerplekken. De huismus is een soort van de zogenaamde ‘’grote drie’’, namelijk de huismus, gierzwaluw en vleermuizen. De komende maanden zal de focus liggen op de laatste twee. De wekker staat op dit soort dagen niet vroeg, want de nacht ervoor is al vaak gewerkt en dan is men meestal niet voor 01.00 thuis. Na wat kantoorwerk overdag wordt er voorbereid op de avond en nacht.

 

Gierzwaluwen

De avond start met het gierzwaluwonderzoek. Gierzwaluwen broeden onder de daken van woningen. In groepjes komen ze naar beneden en gieren door de wijken heen, terwijl ze hard roepen. Vaak schieten ze na een paar rondjes te hebben gevlogen in een keer onder een dakpan het nest in, het is dus goed opletten geblazen! Het gierzwaluwonderzoek loopt tot een half uur na zonsondergang.

 

Vleermuizen

Nadat de gierzwaluwen zijn ingevlogen duurt het vaak niet lang voordat de eerste vleermuizen naar buiten komen. Soms gebeurt dit zelfs tegelijkertijd. Omdat het al donker begint te worden is het erg moeilijk om de kleine vleermuizen met het blote oog te kunnen zien. Daarom heeft iedere onderzoeker een apparaatje om de echolocatie van de vleermuis om te zetten naar geluid dat wij kunnen horen, een zogenaamde bat-detector. Met de detector kunnen we bepalen welke soort het is en hoeveel vleermuizen het zijn. Vaak zijn het er een of twee, maar soms kunnen er wel 50 in een gevel zitten! Dit maakt voor het gebouw en de bewoners niks uit, ze zijn niet gevaarlijk en geven geen overlast. Meestal weten de bewoners helemaal niet van de bijzondere verblijfplaats die ze in hun woning hebben.

Het vleermuisonderzoek is opgedeeld in avondrondes en ochtendrondes. De avond duurt tot ongeveer 24.00-0.30, de ochtendronde start 2 of 3 uur voor zonsopkomst (vanaf ongeveer 03.00 dus!). Als eenmaal bekend is waar de beschermde dieren zitten kunnen er maatregelen genomen worden als men iets met de woningen wil doen, zoals isoleren of slopen. Op die manier kan de energierekening omlaag, zonder dat de dieren daar de dupe van zijn. Dus als U  de komende maanden in de avond en nacht iemand met een hesje aan en een zwart apparaatje ziet lopen, we lusten altijd wel een kopje koffie!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs