Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Drukbezochte babyshower!

Sharon Lexmond | vrijdag 10 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 364x

Gezinsuitbreiding in kamer 100! En aan belangstelling en geboortevisite was er geen gebrek want onze zespotige 'vriendjes' waren natuurlijk ook weer van de partij... (brr...)

Ik snap wel dat die gierzwaluwen altijd zo onrustig op het nest zitten want je krijgt natuurlijk al spontaan jeuk als je alleen al de beelden bekijkt. Maar... Het eerste gierzwaluwkuiken is een feit!
Vanochtend om 5.40 konden we een glimp van het versgeboren leventje opvangen. Dat beeld heb ik proberen te vangen in de foto bovenaan dit blog.

 

Het proces van uitkomen

Er is op Beleef de Lente al regelmatig geschreven over het proces van uitkomen. Tóch ga ik het in het kort nog eens dunnetjes overdoen aangezien misschien niet iedereen altijd alle blogs leest (én het gewoon een fascinerend verhaal blijft!) 

Een ei bestaat vlak voor het uitkomen even simpelgezegd in 2 delen die gescheiden worden door een vlies. Een kuiken -die inmiddels met zijn knietjes tot in zijn nek zit omdat het ei te klein wordt- en een luchtkamer. Op de snavel van een kuiken zit een klein pikhouweeltje, ofwel de ''eitand''. Met dat eitandje pikt hij het vlies naar de luchtkamer aan. Op dat moment heeft het kuiken inmiddels weer iets meer ruimte en kan het harde werken gaan beginnen. Hij kan op dit moment ook ademhalen en geluiden maken. Zo begint de communicatie met de ouders dus al voordat het kuiken geboren is. Na het aanprikken van de luchtkamer gaat het kuiken binnenin het ei op bijna het breedste stuk een rondje rond pikken. Vervolgens strekt hij zich en duwt hij met pootjes en koppie de 2 eihelften van elkaar af en voila, het kuiken is geboren!

 

Simpel gezegd!

Zo simpel als het nu geschreven is, is het in uitvoering natuurlijk niet. een kuiken is vaak doodmoe van het harde werken en heeft echt wel even de tijd nodig om bij te komen. Hij word ook bloot geboren en kan zijn eigen lichaamstemperatuur (die tussen de 40ºC en 42ºC ligt) nog niet op peil houden. Gelukkig houden pa en ma hem voorlopig nog ombeurten lekker warm. Het kuikentje kan de eerste paar uren ook nog goed teren op het restantje eidooier wat nog in zijn buik zit en wat voor de eerste nodige energietoevoer zorgt. De ouders hoeven dus ook niet per se direct te gaan voeren. 

Hierbij heb ik wat foto's toegevoegd van een gierzwaluwkuikentje die bij mij in de opvang beland is. Dit jong heeft zijn oogjes al open en is naar schatting een dag of 6 oud. Toch is hij nog steeds ienimini en kun je van dichtbij goed zien hoe zo een jonkie in elkaar zit. Het eitandje is nog te zien als een klein, wit pikkeltje en zijn vleugels, die hem op latere leeftijd vele duizenden kilometers moeten gaan dragen, zijn relatief gezien al heel groot! Bijzonder he?!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs