Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Druk

Peter de Vries, NIOO | zondag 12 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1014x

Een dag telt vierentwintig uur en in een week zitten zeven dagen. Maar eigenlijk hebben de onderzoekers van het NIOO meer tijd nodig dan er in een week zit. Voor de koolmezen is dit de drukste en belangrijkste periode van het jaar en dit geldt dus ook voor de mensen die ze onderzoeken.

Mijn dagen verlopen de laatste tien dagen elke dag eigenlijk op exact dezelfde manier. Elke dag ben ik in het bos te vinden en leg ik met mijn ladder op de fiets en lopend heel erg veel kilometers af.  

's Morgens ben ik zo rond zeven uur op het NIOO. Hier druppelen dan mijn directe collega's en een fiks aantal studenten binnen. En dan vertrekt iedereen naar het bos, voor weer een dag vol koolmezen.

Hoge Veluwe

Wij gaan naar de Hoge Veluwe en zijn hier dan zo rond acht uur. Een ijverige collega van mij heeft de avond van te voren kaarten van het onderzoeksgebied gemaakt waarop aangegeven staat wat bij welke nestkast allemaal moet gebeuren.

Dit bestaat uit verschillende onderdelen; er zijn nestkasten waar de broedsels volgens de planning uit moeten komen. Deze worden gecontroleerd, de zogenaamde hatchcheck. Zijn er nog geen jongen, dan worden ze de volgende dag weer gecontroleerd enzovoorts. Alle kasten waarin gebroed wordt, volgen we op deze manier. We weten dus precies van elk broedsel op welke dag het uitgekomen is.

Bloedmonster

Daarnaast zijn er broedsels die al uitgekomen zijn en waarvan we de ouders willen vangen. We meten de ouders en nemen een bloedmonster. Als de oudervogel nog geen ringen heeft dan krijgt hij/zij die. Normaal gesproken vangen we de ouders en de jongen als de jongen zeven dagen oud zijn. En dan kan het zomaar zijn dat je van soms wel veertig kasten de ouders moet vangen en alle jongen moet ringen. Het vangen lijkt eenvoudig, maar is in de praktijk soms een hele klus. In een volgend blog zal ik uit de doeken doen hoe wij de ouders vangen.

En dan zijn er nog broedsels die bijna op uitvliegen staan. Alle jonge mezen worden opgemeten, gewogen en een bloedmonster genomen. Dat valt op zich nog wel mee, maar met een nestje van circa tien jonge meesjes ben je zo maar een veertig minuten bezig.

Fiets

Omdat het onderzoeksgebied op de Hoge Veluwe groot is verplaatsen wij ons voornamelijk met de fiets. En waar dat niet gaat moeten we lopen. Op een plattegrond van het onderzoeksgebied staan die nestkasten gemarkeerd waar een hatchcheck, ouders gevangen of jongen geringd moeten worden.

En zo ziet mijn dag er dus uit; het bezoeken van alle nestkasten waar ik iets moet doen. Gelukkig zijn dit de echt hele drukke dagen en zal het rap minder druk worden; na morgen neemt de drukte al redelijk snel af.   

Dit geldt natuurlijk ook voor de Beleef de Lente Koolmees, zodra daar alle jongen zijn uitgevlogen keert ook de rust daar weer terug. 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs