Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs
De nestlocatie tijdens zonsondergang op zaterdag 12 april ’25 (foto Andries Dijkstra)

Door Andries Dijkstra

Drie eieren … hoeveel jongen?!

Andries Dijkstra | maandag 14 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 105x

Een legsel met drie eieren … maar wanneer begon nu het “echte broeden?” Wanneer en met welk onderling leeftijdsverschil kruipen de jongen uit hun ei? Wij mensen werden ongeduldig, interpreteerden en dachten het te weten. De zeearenden bleven echter onverstoorbaar, want zij wisten wel hoe het zat.
Het (lange) wachten toch beloond … twee pykjes! (screenshot via de webcam)

Er kwamen ‘pykjes’ …

Hoe was het ook al weer? Het eerste ei werd gelegd op 28 februari om 18.10 uur, het tweede op 4 maart om 16.37 uur en het derde op 8 maart om 17.30 uur. Drie eieren, die met een interval van vier dagen (etmalen) waren gelegd.
En ja, de indruk bestond dat na het tweede ei het “echte broeden” was begonnen, maar was dit ook echt zo? Daar leek het wel op, maar de meest essentiële vraag hadden wij mensen onszelf niet gesteld. Zijn alle eieren wel bevrucht?

Twee van de drie eieren in ieder geval wel, want op 11 april om 11.42 uur (38 dagen nadat het tweede ei was gelegd) zag een kuiken kans om zich aan de eischaal te ontworstelen. En toen begon het lange wachten op het tweede en wellicht een derde kuiken. Het tweede kuiken kroop in de vroege ochtend (zo rond 6 uur) van 14 april uit het ei. Dat is 36½ dag na het leggen van het derde ei én met een 2½ dag oudere broer of zus. 

Wat hadden we verwacht?

Als alle drie eieren bevrucht en onbeschadigd zouden zijn én er vanaf 4 maart is gebroed, dan hadden we mogen verwachten dat er tussen 10 en 12 april twee jongen, met een klein onderling leeftijdsverschil, waren geboren. Het derde ei zou dan een paar dagen later uit kunnen komen. Maar zo ging het niet! Tussen 10 en 12 april kroop er maar één jong uit het ei. Op 14 april, een kleine drie dagen later, verscheen het tweede jong en eerlijk gezegd lijkt mij de kans klein dat er nog een derde jong bijkomt.

We hebben niet vast kunnen stellen dat er een ei op het nest beschadigd zou zijn en dan is het meest waarschijnlijke scenario dat van de drie gelegde eieren er eentje, waarschijnlijk dat van 28 februari, niet werd bevrucht.
Waarom dat dan zo is? Heeft dit wellicht te maken met de leeftijd van man zeearend? Of is het simpelweg toeval dan wel een onbegrepen speling van de natuur? Wie zal het zeggen, maar … bij dit zeearend paar kun je alsnog verrast worden! Laten we in ieder geval genieten van de beide jongen die er wel zijn! En … wat er in het nest gaat gebeuren met het (nog) niet uitgekomen ei?

Opvallend bezoek in de zomerpolder

Dan nog even iets anders. In de voorgaande weken was er een opvallende bezoeker in de zomerpolder waar het zeearend nest zich bevindt. Op meerdere momenten werd daar een jonge (2de kalenderjaar) zeearend gesignaleerd, onder andere tijdens vaarexcursies door het NP ‘de Alde Feanen’.
Dit dier verbleef vaak, op een paar honderd meter afstand van de nestboom, tussen de talrijk aanwezige grauwe ganzen én … werd daar ongemoeid gelaten door het broedende zeearend paar.
Of deze 2de KJ zeearend een van de uitgevlogen jongen is van het vorig seizoen, dat durf ik niet te zeggen. Misschien …, maar het kan ook een toevallige passant zijn van elders.

Subadult (2de KJ) zeearend tussen de grauwe ganzen in de zomerpolder (foto Andries Dijkstra, 5 april 2025)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs