Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
de drie eieren omstreeks het middaguur, 8 april 2017

Door Pascal Stroeken
STONE

Drie

Pascal Stroeken, STONE | zaterdag 8 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1143x

Het lijkt erop dat het Dongense steenuilenpaar het bij drie eieren houdt. Een vierde ei hadden we zo onderhand (het is nu zaterdagavond) wel mogen verwachten, maar is dus uitgebleven.
procentuele legselgrootteverdeling bij 10.049 legsels in de periode 2000-2015

Drie eieren: dat is toch een beetje tegen de verwachting in. Omdat het een vroeg legsel is hadden we eigenlijk toch minstens wel op vier gerekend en misschien zelfs vijf. 

Broeden is begonnen

Het viel al op dat het vrouwtje sinds donderdag, in ieder geval overdag, vrijwel onafgebroken in vaste broedhouding op de eieren zit. Dit is doorgaans een teken dat het legsel compleet is of dat er hooguit nog één ei wordt bijgelegd. Het was dan ook niet uitgesloten dat er vanochtend nog een vierde ei zou volgen. Maar dat is dus uitgebleven. Het zou wel een heel grote verrassing zijn als nu nog ....  

Legselgrootte

Drie eieren is na vier de meest voorkomende legselgrootte: een kwart van alle legsels bestaat uit drie eieren.

Onderstaande grafiek toont de legselgrootteverdeling van 10.049 Nederlandse steenuilennesten over de jaren 2000-2015 (op de horizontale as de legselgrootte [1-8 eieren]; op de verticale as het percentage nesten).

Nesten met drie, vier of vijf eieren komen veruit het meest voor. Eén of twee eieren zien we veel minder, zes eieren worden mondjesmaat aangetroffen en zeven of acht eieren zijn echt grote uitzonderingen. Niet vreemd, want als je bedenkt dat steenuilen relatief grote eieren leggen kun je je voorstellen dat het niet meevalt om comfortabel op zeven of acht stuks te broeden! En nog maar niet te spreken over het aantal snavels dat vervolgens gevoed moet worden. Dan is drie toch een stuk praktischer.

Intussen in Winterswijk ...

... treft het paartje serieuze voorbereidingen die nodig zijn voor het leggen van eieren, zoals we in het fraaie filmpje van gisteravond kunnen zien. Wie weet kunnen we daar komende week het eerste ei verwachten!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs