Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
vrouw bewondert haar eerste ei Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Dongen-Winterswijk 1-0

Ronald van Harxen, STONE | zondag 2 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1103x

Een tussenstand die geen zinnig mens voorspeld zou hebben, maar (1) april doet wat hij wil. Terwijl het Winterswijkse koppel zich verliest in onderling geflikflooi en liefkozerij gaan de Brabanders er met de bal vandoor en voor het publiek het goed en wel beseft hangt er een ei in het net.

Rond negen uur in de ochtend werd gisteren het eerste ei gelegd. Verrassend omdat het gedrag van de Brabanders de afgelopen weken niet duidde op een snelle legselstart. Sterker nog, menigeen twijfelde of het wel tot een broedgeval in de kast in Dongen zou komen, zo weinig lieten de uilen zich zien. Helemaal vergeleken met het Winterswijkse paar.

Vergelijking

Het verschil tussen beide paren is overigens frappant. Terwijl de Winterswijkers de kast al maanden geleden zo'n beetje tot hun vaste stek hadden gemaakt, waren de Dongenaren maar sporadisch in de kast vinden. En als ze er al inzaten, was het meestal van korte duur. En dan toch opeens een ei.

Vanwaar dit verschil? Eerlijk gezegd geen idee. Het zou gewoon een gedragsverschil kunnen zijn, de een zit liever binnen, de ander liever buiten. Ook zou kunnen dat de tweede kast in Dongen een alternatief biedt om overdag in te huizen. In Winterswijk hangt maar een kast. Wellicht speelt ook de concurrentie van de kauwen een rol en voelen de Winterswijkers zich genoodzaakt voortdurend blijk te geven van hun aanwezigheid. Misschien is de grote Winterswijkse kast aantrekkelijker om langduring in te verblijven dan de kleinere Dongense kast. 

Wat de reden ook is, het is in ieder geval erg interessant de komende maanden te letten op andere verschillen. Wat dat betreft biedt de dubbele set camera's een unieke kans.

Volgende eieren

1 april is vroeg voor steenuilen. Gemiddeld wordt pas half april het eerste ei gelegd. Een vroeg begin duidt meestal op een goede voedselsituatie. Vaak wordt zo'n vroege eileg dan ook gevolgd door een groot legsel. Een legsel van 5 zou bijzonder mooi zijn. We zijn benieuwd!

Gemiddeld zit er zo'n 50 uur tussen twee eieren. Als dit vrouwtje zich aan het spoorboekje houdt, zouden we het tweede ei dus maandag rond een uur of elf kunnen verwachten. Een paar uur eerder of later kan echter ook. Worden er inderdaad 5 eieren gelegd, dan zou het legsel op zondag 9 april compleet zijn. 

Winterswijk

Naar de legselstart bij het Winterswijkse paar laat het zich raden, het kan vandaag of morgen gebeuren of nog wel tot Pasen op zich laten wachten. Na 1 april zou eerste Paasdag of Goede Vrijdag natuurlijk wel een mooie symbolische dag zijn. Hoe dan ook, we hoeven ons de komende maanden absoluut niet te vervelen!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs