Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Die goede oude tijd

Ronald van Harxen, STONE | zondag 17 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 141x

In 2002 kregen we de beschikking over een camerakast waarmee we voor het eerst de prooiaanvoer konden registreren. Een speciale videorecorder en twee camera's. We waren de hemel te rijk. Nadeel was dat ik er elke 3 tot 4 dagen een nieuwe videotape in moest doen, maar ach, we wisten niet beter.

60 uur video

Een ander 'klein' nadeel was dat ik na afloop van het seizoen zat met een stapel van 15 videobanden van 4 uur elk. De eerste winter afkijken herinner ik me nog goed. Wat een klus! Uren en uren achter een beeldscherm gekluisterd, snel doorspoelen, terugspoelen op zoek naar het fragment waarvan je meende dat je een prooi voorbij zag komen. Net te ver, iets vooruit dan weer. Het heen en weer kreeg je er soms van. Maar het leverde wel prachtige resultaten en nieuwe inzichten op. 

Witte larven met een lange 'staart'

Meikevers bij de vleet. Nooit eerder geweten dat die zoveel werden gevangen. Ik herinner me ook nog die witte larve met die lange staart. In een paar dagen tijd werden er honderden aangevoerd. Maar wat het waren? Een oproep in de mailgroep (Facebook bestond nog niet!) zorgde al snel voor het antwoord: rattenstaartlarven. De larve van een zweefvliegensoort, de blinde bij. Nooit eerder van gehoord, maar wat een fascinerende levenswijze houden die beestje erop na! Google er maar eens op.

Ei van Columbus

Heimwee naar die goede oude tijd? In 2007 kwam Beleef de Lente. Weg videobanden, weg heen en weer gespoel, weg vierkante ogen: enthousiaste kijkers begonnen spontaan elke prooi die binnen werd gebracht van een naam te voorzien en te tellen. Vele ogen maakten licht werk. Het ei van Columbus! En nu, 18 jaar later werkt het nog steeds op die manier. De tellers staan alweer te trappelen tot het eerste ei wordt gelegd, want dan begint het tellen. Hoeveel meikevers dit jaar, en hoeveel regenwormen? Zijn er veldmuizen aan de zondvloed ontkomen en hebben bosmuizen de eikelloze winter overleefd? Binnenkort weten we we meer.

Nieuwe technieken

Ondertussen staat de techniek niet stil. Afgelopen maanden hebben we verspreid door het land op zes plekken een geavanceerde camerakast opgehangen, voorzien van maar liefst vier camera's en een sensor die reageert op beweging. Elke keer dat er prooi wordt binnengebracht verschijnt er een geel balkje in het scherm. Een klik daarop en we zijn gelijk op de goede plek. Het urenlang (versneld) afkijken van bestanden, behoort voorgoed tot het verleden. En wat meer is, we werken aan automatische prooiherkenning: software die weet hoe een veldmuis van een meikever of een regenworm te onderscheiden. Wat een weelde als dat zou werken! Een volgende keer meer over dit project.

Maar eerst hulde voor de telploeg die in de startblokken staat en het ouderwetse handwerk. Tel 'm op!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs