Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De wirwar aan kuikens ontwarren

Bernice Goffin | woensdag 9 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 502x

Er zijn zes kuikens, maar soms lijkt de donsbal achter in de kast eerder op een zeskoppig blazend monster. Laten we ondanks die verwarring toch eens proberen om te kijken hoe het met elk kuiken gaat.
Geen chocola van te maken!

K1 en K2: nieuwsgierige kleuters

K1 en K2 zijn momenteel veruit het meest ondernemend van het gezin. Met name K1 gaat al vaak op onderzoek uit en staart nieuwsgierig over de richel. Waarom staat papa hier altijd op? En wat ligt er achter dit gigantische obstakel? Binnenkort zal hij vast een poging gaan wagen om het obstakel te overwinnen met een indrukwekkende ‘sprong’ (lees: val).

Last minute update: er is er vanochtend al 1 over de richel geweest en verrassend genoeg was het waarschijnlijk K2! K1 kijkt blijkbaar toch iets meer de kat uit de boom!

 

K3 en K4: grote moederskindjes

K3 en K4 zijn ook al erg groot en soms lastig van elkaar te onderscheiden. Ze kunnen al prima zelfstandig eten, maar zijn toch ook nog wel een beetje moederskindjes. Als vrouw kerkuil aan het voeren is, snaaien ze ook nog wel eens hapjes mee. Het is immers wel makkelijk als mama het eten even voorsnijdt.  

 

K5 en K6: de mini’s

K5 en K6 zijn een stuk kleiner dan de rest. Het is dan ook begrijpelijk dat ik regelmatig vragen in de chat zie over of het wel goed gaat. Hun groei lijkt wel wat achter te liggen, mogelijk omdat de muizenaanvoer aan de start van hun leven wel wat beter kon. Maar houdt er ook rekening mee dat K5 en K6 véél jonger zijn dan de rest (ook te lezen in Marks' blog), wat ook zeker bijdraagt aan het grootteverschil. De kleinsten kunnen nog niet zelfstandig eten en zijn nog helemaal afhankelijk van vrouw voor het krijgen van voedsel.

 

Extra aandacht van vrouw

Vrouw heeft tot de afgelopen nacht steeds nog de tijd genomen om de kleinsten te voeren. We zien wel dat de voedertijd gemiddeld wat is afgenomen, maar dat is niet zorgwekkend: het zijn eigenlijk alleen nog maar K5 en K6 die de voedersessies nodig hebben. De rest eet grotendeels zelfstandig. Bovendien kunnen K5 en K6 al wel wat grotere stukken naar binnen werken. Helaas lijkt het erop dat vrouw vannacht niet meer gevoerd heeft (nog niet opgenomen in onderstaande grafiek), mogelijk omdat alle muizen al door de grote kuikens waren opgegeten. Hopelijk pakt ze het voeren de komende nacht weer op, want de jongsten hebben haar extra aandacht echt nog nodig totdat ze zelf hele muizen naar binnen kunnen werken.

Vrouw voert langzaamaan wat minder, maar dat is niet zorgelijk. Alleen de afgelopen nacht heeft ze helemaal niet gevoerd: dat moet beter. Boven de blauwe balken staat aangegeven op welke dag elk kuiken uit het ei kwam.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs