Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

De week van de regenworm

Ronald van Harxen, STONE | zondag 11 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 887x

Hoewel de hamster/veldmuis de afgelopen week de meeste aandacht opeiste, was het toch vooral de week van de regenworm. 20 stuks stuks wist de man er te vangen, bij elkaar goed voor zo'n 100 gram. Qua gewicht gelijk aan 5 doorsnee woelmuizen. Trouwens: nooit geweten dat wormen van sneeuw houden.

Sneeuwwormen

Twintig stuks in de leg- en broedperiode, dat is bijna net zoveel als de afgelopen drie jaar samen (22). En dan moeten we nog een dag of veertien. Oorzaak: het 'mooie' weer van afgelopen weken. In de afgelopen drie jaar was april uitgesproken droog, met name 2019 en 2020. Dan is er voor regenwormen boven de grond weinig te beleven. Dat neerslag voor wormen ook sneeuw mag heten, was echter nieuw voor mij. Heb nog even gekeken of Charles Darwin, onze wormenonderzoeker van het eerste uur, er wat over geschreven heeft, maar nee. Zolang de grond maar niet bevroren is, zal het ze wel niet uitmaken, een beetje sneeuw. Kou schijnt ze niet te deren. Bikkels zijn het, die sneeuwwormen.

Getraind om af  te geven

In het clipje 'Man ziet regenworm' is mooi te zien hoe snel zo'n worm gevangen kan worden. En wat voor een uitstekende ogen een steenuil heeft! Op een afstand van toch gauw een meter zeven tot acht ziet hij de aan de rand van poel. Op die afstand ben ik al blij dat ik zonder bril het schaap zie (beetje overdreven, maar toch). In een mum van tijd verschalkt hij hem. En - goedzak als hij is - levert hij hem direct binnen af. Hij had ook kunnen denken: 'ze ziet het niet, ze verwacht het niet, ik slurp hem snel zelf naar binnen'. Maar nee, vrouw 's maag is kennelijk dichter bij dan zijn eigen. Waarschijnlijk kan hij niet eens anders, zo gedrild is hij alles wat hij vangt af te staan. 

Veel muizen

Met de rest van de prooiaanvoer zat het ook wel snor de afgelopen week. Hoogtepunt was natuurlijk de vermeende hamster op woensdagavond. Pascal schreef daar al over in zijn blog van donderdag. Het buurtonderzoek waar hij het over had, heeft helaas niets opgeleverd. Geen van de buren houdt hamsters en niemand heeft er een losgelaten. Of het dan toch een leucistische veldmuis was? We zullen het nooit weten want het corpus delicti is inmiddels geheel verorberd, verteerd en waarschijnlijk ook al weer uitgebraakt en - gescheten. Samen met de hamstermuis zijn er sinds de eileg al negen muizen binnengebracht. De trend die zich vorige week al aankondigde - veel meer muizen dan vorig jaar- heeft zich dus doorgezet.

En dat is goed nieuws voor mevrouw. En voor meneer. Want er is veel minder noodzaak voortdurend te bedelsnurken. Dat irritante geluid dat op den duur door merg en been gaat. Zou dat echt zo zijn? Lees mijn blog van komende dinsdag! 


Met dank aan iedereen die afgelopen week heeft meegeteld.

Prooien vanaf het eerste ei tot en met 9 april.

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs