Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Roelof Speelman
Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | zondag 23 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 758x
De pluimen zijn een heel herkenbaar en vallen ook in het veld vaak meteen op. Net als op bovenstaande foto, heb je meteen door wie het nest bezet heeft. Eigenlijk zijn die pluimen meer stemmingsgraad meters die bestaan uit een aantal langere veren van zo’n 8 cm. Als ze recht opstaan zijn de Oehoes zeer alert zoals bij gevaar of verstoring en liggen ze meer plat dan zijn Oehoes op hun gemak of in rust.
De echte oren zitten goed verscholen net achter het gezichtsmasker; ook wel sluier genoemd. Door de vorm en de stand van de veren die daar groeien wordt het geluid versterkt (tot wel 10 keer) naar de gehooringang geleid. De gehooringangen zijn behoorlijke grote gaten zoals op de onderste foto goed te zien is. Doordat deze Oehoe helemaal nat is geworden kunnen we het goed bekijken.
Er zijn uilen soorten die in bijna totale duisternis kunnen jagen. Dit kan doordat de gehooringangen links en rechts niet op de zelfde hoogte zitten. Maar ook de vorm van de ingangen door middel van huidplooien en de vorm in de schedel zelf verschillen links en rechts. Deze asymmetrische functie dient om veel beter de richting te kunnen bepalen waar het geluid vandaan komt.
De Oehoe heeft deze asymmetrie niet en zijn dus ook gewoon afhankelijk van hun ogen en kunnen dus ook niet jagen in volledig duisternis.
Wat moeilijk te verklaren is (als je toch van die gevoelige oren hebt) dat je kunt broeden midden in een steengroeve waar regelmatig gebruik wordt gemaakt van explosieven. Ook hebben we een paartje broeden in een groeve naast een schietbaan. Hier wordt dagelijks geschoten , iets waar ik na een half uur al hoorndol van wordt.. Maar meneer en mevrouw Oehoe brengen hier elk jaar doodleuk hun jongen groot. Of ze hierbij een gehoorbeschadiging oplopen ?????
De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..