Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Margot de Kam
Margot de Kam | zondag 12 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1129x
1e vrouw ESR 845 gram, geboren 22 april 18:28
2e vrouw ESP 795 gram, geboren 23 april 5:02
3e vrouw ESS 770 gram, geboren 23 april 22:11
Het ringen geeft veel inzicht over van alles wat we over de slechtvalk -en andere vogels- willen weten. En we willen die zaken als mensen weten, bijvoorbeeld om hen te kunnen beschermen. We kunnen door terugwaarnemingen zien waar de vogels heentrekken. Hoever trekken ze weg van hun geboortegrond? Welke nieuwe broedplaatsen kiezen ze? Op welke leeftijd beginnen ze nieuwe nesten? Wat zijn hun voedselgewoontes? Maar ook bijvoorbeeld hoe oud ze worden, wat de overlevingscijfers zijn. En hoeveel vogels van een bepaalde groep er ongeveer in een gebied zijn.
Het ringen van vogels valt onder de flora en faunawet. Ringers krijgen een vergunning van het Vogeltrekstation, na het volgen van een opleiding en meewerken in een team van ervaren ringers. Ze moeten examen doen over hun kennis, kunde en kwaliteit, bij onafhankelijke, ervaren ringers, in opdracht van het Vogeltrekstation. Dan moet elke ringer steeds bijscholingen volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en inzichten. De kwaliteit van de ringers wordt zo naar internationale maatstaven gewaarborgd. Alle gegevens worden in de databank van het Vogeltrekstation opgeslagen. En aan een europees systeem gekoppeld. Het werk van de ringers is onbezoldigd.
De kuikens worden voorzichtig, ieder in een eigen linnen tas van de kast naar een ruimte binnen gebracht. Doordat ze in het tasje zitten zien ze even niets en blijven ze rustiger. De ringer meet de kuikens ín de tas, één voor één. Er wordt gemeten aan de hand van de lengte van vleugel en staartpennen hoe oud het kuiken precies is. De voeten zijn het eerst uitgegroeid. Bij de slechtvalk is de man ongeveer een derde kleiner dan de vrouw, door deze verhouding kan het geslacht aan de afmeting van de uitgestrekte klauw (meestal) worden bepaald. En het gewicht wordt gemeten. Dit geeft informatie over de conditie en ook over het geslacht. Er wordt aan elke poot een ring aangebracht, 1 aluminium ring met de code voor het Vogeltrekstation, en 1 met een letter-of cijfercombinatie. Deze combinatie gebruiken we meteen als benaming van de kuikens. Dan pas wordt het kuiken even uit de tas gehaald, zodat de ringer de krop kan meten en de algehele conditie kan zien. Alle gegevens worden direct nauwkeurig geregistreerd.
Tegelijkertijd wordt de kast schoongemaakt. De prooiresten, braakballen en ringen worden onderzocht.
door Erik Petersen
18:45 uur 1.600 kijkers.... Wat een spanning!
18:50 uur 1.985 kijkers.... en de chat ontploft nu al
18:52 uur Nestkast wordt afgesloten en we horen een uitleg
18:54 uur Kuuks gaan liefdevol de linnen tastjes in
19:00 uur 3.431 kijkers.... en we hebben binnenbeelden in de toren
19:03 Wegen van de 1e kuuk en diverse controles, metingen en ringen
19:11 Wegen van de 2e kuuk en diverse controles, metingen en ringen
19:22 Wegen van de 3e kuuk en diverse controles, metingen en ringen
19:27 3x een V volgens VWG
19:34 Nog even samen op de vloer van het kantoor voor een foto
19:40 De geringde dames worden weer naar boven gebracht.
19:44 V Trio weer in de kast en lens gepoetst
Het is even geen feestje voor de ouders als hun kuikens ineens weggenomen worden. We zullen hen luid gakkend, protesterend, om de toren horen en mogelijk ook zien vliegen. Ze kunnen heel goed kijken en zien dan ook direct wanneer de kuikens terug zijn. Meestal kijken ze nog een uurtje of wat de kat uit de boom daarna, en keren dan terug bij hun kroost.
De kuikens zullen even protesteren als ze worden opgepakt. In de tasjes houden ze zich rustig. Als ze uit de tas genomen worden om te bekijken zijn ze soms even fel, maar bovenal erg nieuwsgierig naar wat er om hen heen gebeurt. Pas als ze in de kast terug zijn zien we dat ze zich voor de veilgheid even als 'dood' houden.
Ze hebben dan een naam, namelijk de ringcode, en we weten leeftijd en geslacht.
Het is voor ons als volgers ook leuk om te zien dat nazaten van de Mortel teruggezien worden bij andere nesten met webcams, zowel broedend of als zwervende jonge slechtvalk.
Zo zagen we ANJ van De Mortel 2016 terug in 2017 in Venlo op de webcam en in 2018 in Aalsmeer en in Leiden.
Probeer altijd te melden naar bijvoorbeeld Werkgroep Roofvogels Nederland of een plaatselijke vogelwerkgroep als je een geringde vogel ziet of vindt!
Vogel Werkgroep Gemert , de werkgroep die deze kast en de beelden beheert, heeft ook een overzicht van ringgegevens en terugmeldingen.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..