Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De rups en de bladluis

Peter de Vries, NIOO | maandag 15 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1197x

De Beleef de Lente koolmees doet het voortreffelijk. Hoewel het aantal jongen niet al te hoog is gaat het goed met ze. Met hen gaat het waarschijnlijk wel goed komen. Maar verder, hoe gaat het met de overige Koolmezen en ook met de Pimpelmezen?

Opvallende verschillen zijn er wel tussen de pimpel- en de koolmezen. In onze onderzoeksbossen hebben de pimpelmezen beduidend grotere legsels dan de koolmezen. Het gaat niet slecht met al die koolmezen, maar het zou ook wel beter kunnen. Er zijn te weinig rupsen, hoewel er in dit opzicht ook wel weer duidelijke verschillen per bos zijn. 

 

Als er te weinig rupsen zijn gaan de koolmezen ouders op zoek naar ander voedsel. Voedsel dat niet optimaal is voor de kleintjes, die gedijen het best op rupsen. De ouders voeren ze dan bijvoorbeeld met kevers, maar daar kunnen de jongen weinig mee. Je ziet dan dat de jongen dikke harde buikjes hebben, van de schilden van de kevers. Uit het bos krijg ik berichten dat niet veel legsel compleet 'over de kop' gaan, maar dat er wel geregeld uitval (lees dode jongen) zijn. 

 

De pimpelmezen doen het wel erg goed, die hebben grote legsel met weinig uitval. De laatste jaren doen de pimpels het sowieso beter dan de koolmezen. Wat hier de oorzaak van is, dat is niet helemaal duideijk. Misschien komt het door het voer waarmee de pimpels hun jongen voeren. Ze voeren - dit in tegenstelling tot de koolmezen - veel met bladluizen. En laten die er op dit moment nu meer dan genoeg zijn, wie de laatste dagen in het bos heeft rondgelopen zal dat kunnen beamen. 

 

Maar hoe dan ook, met onze kleine Beleef de Lente koolmeesjes gaat het vooralsnog goed. Ben heel nieuwsgierig hoe lang het nog gaat duren voordat die de grote wijde wereld in gaan springen!

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs