Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De reis van het ei

Marieke van den Heuvel | woensdag 15 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 413x

Het eerste slechtvalkenei van dit seizoen is een feit. Dinsdagavond om 19.04 lag er een mooi steenrood eitje in de nestkast van het Amsterdamse slechtvalkenpaar. Update: 16 maart 22:40 kwam het tweede ei. 19 maart 1:19 het derde ei. 19 maart 14:42 is een ei kapot.
Vorming van het ei en de weg die het ei aflegt foto www.falcoperegrinus.nl

UPDATES:

16 maart om 22:40 legde V het tweede ei. Afbeelding 1 en afbeelding 2

19 maart 1:19 werd het derde ei gelegd. 

Tussen ei 1 en twee zat +/- 51,5 uur en tussen ei 2 en 3 +/-50.5, hele normale goede gemiddelden.

Afbeelding 1 geeft een eerste blik op het 3e ei, op afbeelding 2 zijn alledrie de eieren zichtbaar.

19 maart 14:42 zagen we helaas dat 1 ei kapot is.

 

Blog 

Het blijft toch elke keer weer bijzonder zo’n ei. Voordat het in de nestkuil ligt heeft het al een hele reis gemaakt. Hoe gaat dat dan?

Het startpunt

Eén etmaal heeft een eicel nodig om zicht te ontwikkelen tot een ei. Vanuit de eierstok wordt een eicel opgevangen in de eileider. Boven in de eileider wachten de zaadcellen van man ongeduldig op de eicel. Daar vindt de bevruchting plaats. Er ontstaat een embryootje met dooier. De gele dooier voorziet het embryootje van voedingstoffen . De dooier krijgt een laagje eiwit. Het hagelsnoer zorgt ervoor dat de dooier op zijn plek blijft zitten.

De “vogelbaarmoeder”

Het embryootje vervolgt haar weg naar de “vogelbaarmoeder” oftewel de schaalklier. Onderweg hiernaar toe  vormt zich een grotere laag eiwit. Voor voedsel en als bescherming. Mineralen als calcium, natrium en magnesium worden toegevoegd en de vliezen worden er om heen gelegd. Aangekomen in de schaalklier groeit het ei in volume door vocht en vormt zich de mooie steenrode schaal. Als dat klaar is, kan de uitdrijving beginnen.

De eileg

Het werkelijke leggen gaat snel. Minutenwerk. Als vrouw zover is gaat ze in het nestkuiltje zitten. Het ei passeert de hals van de schaalklier en via het geboortekanaal en de cloaca landt het veilig in het nestkuiltje. Hierbij beweegt vrouw haar lijf. Een soort kwispel met haar staart.

Het eerste ei is er. Nu is het wachten op de volgende! Zal dit het tweede ei worden in Amsterdam? Of wordt dit het eerste ei op de Mortel? We gaan het zien!

Man komt kijken

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs