Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De nestkast: een duistere oorsprong, maar een gelukkig einde

Bernice Goffin | zondag 26 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 893x

Vrouw koolmees zit intussen al een tijdje te broeden en lijkt helemaal content met haar nestkastje. Ze is niet de enige: in Nederland broeden vele duizenden koolmeesjes in nestkasten. Wat een uitvinding, die nestkast! Het verhaal van de nestkast is echter niet altijd rooskleurig geweest…
Foto van Pixabay

Duistere geschiedenis

De nestkast bestaat al honderden jaren. De eerste ‘nestkast’ was misschien wel de kleipot uit de middeleeuwen. Deze kleipot werd aan een huis gehangen om spreeuwen te lokken. Maar het doel van deze ‘nestkast’ was nogal duister: als de spreeuwenjongen bijna groot genoeg waren om uit te vliegen, werden ze door de bewoners van het huis uit de pot gehaald en opgegeten! Dat waren in die armoedige tijden normale praktijken, maar nu moet je er niet meer aan denken! Gelukkig zijn we vogels rondom het huis steeds meer gaan waarderen en zijn nestkasten er nu alleen nog maar voor ons eigen genot. En natuurlijk dat van de vogels.

 

Nestkastboost

En de vogels genieten er zeker van! Neem onze koolmees: meerdere onderzoeken laten zien dat er aanzienlijk meer koolmezen broeden in gebieden waar nestkastjes aanwezig zijn. Op zich goed voor te stellen: van nature broeden koolmezen met name in boomholten en een geschikte boomholte vind je niet zomaar. Het ophangen van een nestkast helpt dus écht om de vogels in je omgeving een boost te geven.

 

Warm en veilig

Een nestkast heeft meer voordelen. Zo lijkt het broedsucces van koolmezen wat hoger te liggen in nestkasten. Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste is een nestkast vaak wat beter beschermd tegen zware weersomstandigheden. Een nestkast loopt bijvoorbeeld niet gauw onder in een regenbui. Een tweede belangrijke reden voor het succes van de nestkast is de veiligheid. Boomholten zijn in sommige gevallen makkelijk te bereiken voor roofdieren die het gemunt hebben op de eitjes of de jongen. Een nestkast die speciaal voor de koolmees is gebouwd, is niet goed toegankelijk voor roofdieren.

 

Nestkasten helpen!

Vrouw koolmees is dus helemaal in haar nopjes met haar nestkast. Technisch gezien is het niet eens een koolmeeskast, maar een spreeuwenkast. Maar ja, vrouw koolmees heeft de gebruiksaanwijzing niet gelezen. Feit blijft dat het ophangen van nestkasten een grote hulp is voor de vogels in je omgeving, en het is nog genieten voor jou ook. Wie wil er nou niet zo een schattig bolletje in de tuin?

Zo een bolletje in de tuin, wie wil dat nou niet?

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs