Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Pascal Stroeken
STONE
Pascal Stroeken, STONE | donderdag 6 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1191x
We hebben in Brabant al de nodige muizen voorbij zien komen. Dat is een goed vooruitzicht. Hoewel een rijk en divers aanbod aan allerlei kleine prooien belangrijk is voor de voedselvoorziening (zie blog van 4 april), moeten we niet vergeten dat juist een goede muizenstand het verschil kan maken in het broedsucces. Muizen zijn door hun hoge voedingswaarde nu eenmaal belangrijk stapelvoedsel voor steenuilen. In jaren met veel muizen zien we grotere legsels, meer jongen die uitvliegen en een betere conditie (gewichten) van de jongen, wat hun overlevingskansen vergoot.
Toevallig zag ik vandaag een natuurbericht langskomen van de Zoogdierenvereniging over de muizenstand in de bossen. In het kader van onderzoek naar de voortplanting van boommarters - ook een muizeneter - onderzoekt deze vereniging sinds tien jaar elk voorjaar de aantallen muizen in een bos op de Veluwezoom. Er bleken redelijk veel bosmuizen en rosse woelmuizen rond te scharrelen. Dat is in lijn met de verwachting, omdat er afgelopen najaar veel eikels en beukennootjes waren, wat weer het voedsel is voor deze muizen.
Zoals u weet leven steenuilen niet in bossen. Maar de bosmuis en de rosse woelmuis komen ook veel voor in het kleinschalig cultuurlandschap en op erven: het leefgebied van steenuilen. Samen met de veldmuis (een bewoner van open grasland) behoren de bosmuis en de rosse woelmuis dan ook tot de favoriete prooien van steenuilen.
In het cultuurlandschap op de zandgronden van oost- en zuid-Nederland staan veel eiken en ook die hadden afgelopen najaar een behoorlijk rijke eikeloogst. Dit stemt hoopvol dat ook in het leefgebied van steenuilen dit jaar veel muizen voor het grijpen zijn.
Heeft u gister ook tot laat in de avond aan uw scherm gekluisterd gezeten, in afwachting van dat derde ei? Tegen 23:00 uur was het dan zover, bijna 55 uur na het tweede ei. Ze ligt nog steeds op schema!
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..