Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

De meerwaarde van Beleef de Lente

Ronald van Harxen, STONE | zondag 21 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 937x

Als je al een paar duizend steenuilen geringd hebt, zou je kunnen denken dat je het meeste wel gezien hebt. Dat je bijna alles al weet. Misschien is dat zo. Zeker als het om de soort gaat. Waar echter nog een wereld te ontdekken valt, is bij de steenuil als individu. Als een schepsel met karakter.

Elke steenuil een indivdu

En dat is waar Beleef de Lente in beeld komt. Het is eigenlijk onvoorstelbaar wat de site ons sinds de start in 2007 heeft opgeleverd. Niet primair in de zin van getalletjes, trends en gemiddeldes zoals Pascal zo fraai uiteengezet heeft in zijn overzicht van ons broedseizoen 2019, maar in de vorm van inzicht in gedrag en karakter. In het besef ook dat elke steenuil een individu is, met zijn eige(n)aardigheden. Neem bijvoorbeeld het verschil in gedrag tussen man en vrouw, of tussen linkspoot en rechtspoot.

Is rechtspoot een vrouw?

Het aardige van dit jaar is dat beide jongen zonder uren op de verschillen tussen beide te hoeven studeren, eenvoudig uit elkaar gehouden kunnen worden. En dan blijkt rechtspoot bijvoorbeeld veel assertiever en gehaaider dan linkspoot; bij gevechten om prooi is het meestal rechtspoot die met de buit aan de haal gaat. Het zou me niet verbazen dat rechtspoot een vrouw is, die zijn immers (bij steenuilen dan) meestal wat vinniger. Ja toch? Eigenlijk hadden we wat buikveertjes zullen afnemen om het met behulp van het DNA daarin het geslacht te laten bepalen. Iets voor volgend jaar. Hoe ze echter elkaar ook de loef proberen af te steken, altijd zoeken ze elkaar weer op. Aandoenlijk om te zien.

Opzouten!

Geweldig ook vond ik het te zien hoe vrouw steenuil haar jongen af en toe op de huid zit. Hoe ze hen letterlijk de kast uitveegt en zelfs van de tak af poetst. De boodschap lijkt duidelijk: denk maar niet dat je de rest van je leven van casa di mamma kunt blijven profiteren! Ik had wel gelezen dat ouders hun jongen op een gegeven moment het territorium uit zouden jagen, maar eerlijk gezegd nam ik dat met een korreltje zout. Die jongen gaan toch echt wel vanzelf? Misschien wel, maar enige zachte aandrang wordt blijkbaar wel degelijk uitgeoefend. Op een gegeven moment hebben ouders er dus echt schoon genoeg van dat hun troeteltjes om eten en aandacht blijven zeuren. Opzouten is het devies.  

Mannelijke zorg

Ik herinner me ook 2017 toen man zo dapper probeerde de eieren te bebroeden als vrouw even de vleugels aan het strekken was. En hoe zij hem er bij binnenkomst weer subiet afjoeg. Verbeeldde ik het me, af zag ik werkelijk een schuldbewuste blik in 's mans ogen? Hoe hij daarna zijn stinkende best deed de jongen warm te houden en stukjes muis te voeren. Onvergetelijke momenten wat mij betreft. Zonder de camera's van Beleef de Lente hadden we van dergelijk gedrag nooit weet gehad.

Respect

Bij mij heeft dat in ieder geval tot de overtuiging geleid dat steenuilen - hoewel ze net als wij mensen allemaal op elkaar lijken en veel overeenkomstig gedrag vertonen - ook allemaal verschillend zijn en eigen keuzes maken. Het zijn allemaal individuen, net als wij mensen. En geldt dat dan eigenlijk niet voor alle soorten die we dankzij de camera's kunnen bespioneren? Of überhaupt voor alle andere levende wezens? Bij een aandoenlijk ogende soort als de steenuil is het wellicht niet heel moeilijk je daar iets bij voor te stellen, maar bij de groene goudmunthaan die ik gisteren in mijn tuin zag? Het zou me niet verbazen. Hoe dan ook: goed daar bij tijd en wijle eens bij stil te staan en respect voor op te brengen. 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs