Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Louis van Oort
Medewerker Vogelbescherming
Louis van Oort | zondag 29 september 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 914x
Traditioneel de vroegste broeder. Tien dagen voor de start van BDL werd het eerste ei gelegd. Het werden er uiteindelijk drie, waarvan er twee niet uitkwamen. Het enige jong groeide voorspoedig maar bleek een vergroeide poot te hebben waardoor het nooit de kast zou kunnen verlaten. De jonge vogel is vervolgens naar een vogelopvang gebracht. Maar pas nadat we talloze prachtige beelden hadden gezien van dit bosuilengezin.
Op het havik-/zeearendnest werd uiteindelijk niet tot broeden over gegaan, hoewel beide roofvogels zich aanvankelijk vaak lieten zien. Dat leverde prachtige beelden op van onder meer felle gevechten. Nieuw was dit jaar een camera een vaste plukplaats van de havik. Deze plukplaats werd door allerlei vogels bezocht, daarom was dit ondanks dat er weinig of geen prooien voor het oog van de camera werden geplukt een populaire cam.
Begon als laatst met broeden en hield er als laatst mee op. Pas op 18 april kwam de eerste zwaluw in het nest en op 21 mei was er het eerste van vijf eieren. Vier eieren kwamen uit maar voordat het laatste jong uit het ei was, was er (toch nog) drama: door extreem weer kwam er in de nacht van 14-15 juni water in nestkom. Drie jongen stierven door onderkoeling, het laatste ei kwam niet meer uit. Eén jong overleefde en vloog uiteindelijk uit. Anderhalve week voordat de cams uit zouden gaan, begon mevrouw huiszwaluw aan de tweede leg. We besloten ook dit nest te volgen, en terecht. In dit nest werden namelijk twee jongen groot, en die hebben we in september zien uitvliegen.
Voor het verrassendste seizoen zorgde misschien wel de kauw. Aan de ene kant kregen ze een ‘eigen’ nestkast in Winterswijk, die ze volkomen volstouwden met takken en waar ze succesvol twee jongen grootbrachten.
Aan de andere kant kraakten ze de kerkuilkast in Dongen. Hier worden vier eieren gelegd, waarvan er twee sneuvelen. Een van de twee jongen redt het ook niet maar de ander groeit voorspoedig op. Maar vlak voordat het jong groot genoeg is om uit te vliegen, keert de kerkuil terug. En pal voor de camera wordt het kauwenjong op indringende wijze doodgemaakt. Het leverde de meest dramatische beelden van dit seizoen op.
Na het kapen van de kerkuilkast in Dongen door de kauwen, konden we snel schakelen naar de kast van It Fryske Gea in Earnewald. En dat hebben we geweten. Door toedoen van de kerkuil konden we de camera’s ongekend lang openhouden. Het eerste legsel werd halverwege de eierfase weliswaar gepredeerd door een steenmarter, maar na het aanpassen van de kast volgde een succesvol nest, met vijf jongen die volwassen werden. Vervolgens begonnen de uilen aan nest 3 en ook dat was succesvol, met vier jongen die mede dankzij het goede muizenjaar volwassen werden.
Een ongekend succesvol seizoen bij de koolmees, en dat is ook wel eens anders geweest. In de reguliere nestkast vlogen zes jongen uit en in de spreeuwenkast die de mezen hadden gekaapt vlogen liefst acht jongen uit.
De eerste keer dat we boombroedende lepelaars voor de cams hadden en we mogen gerust van een succes spreken. Met verschillende nesten op twee verschillende plekken in de kolonie in natuurgebied De Liede bij Haarlem. Op al deze nesten vlogen verschillende jongen uit, maar voor die tijd was er van alles te beleven: van sneaky vreemdgangers tot uit het nest donderende jongen.
De ooievaars kenden een haast traditioneel seizoen, met uiteraard meer eieren dan overlevende kuikens. Uiteindelijk groeiden drie van de vijf jongen op tot volwassen ooievaars. Weinig drama, veel mooie beelden.
Na het elkaar-de-tent-uitvecht-drama van vorig jaar nu weer eens een succesvol seizoen. Drie eieren, drie uitgevlogen jongen. Bij het ringen bleek dat het om drie vrouwen ging.
Dankzij de mogelijkheid tot manoeuvreren en inzoomen van de camera’s konden we fantastische beelden aanschouwen van de jonge valken.
Dé constante factor in de geschiedenis van BDL was ook dit jaar weer een bron van doorlopend vermaak. Drie eieren leverden twee prachtige jongen op die ook na het verlaten van de nestkast voor tal van fraaie clips zorgden. De grote tak voor de nestkast bleek bovendien een magneet voor tal van andere interessante soorten, waaronder een middelste bonte specht en een zeldzame vlinder: een grote vos.
De voedertafel was nieuw voor BDL en bleek een schot in de roos. Iedere dag kwam er een heel palet aan soorten af op de rijk gedekte dis in Dongen: van boomklever tot zwartkop en van grote bonte specht tot eekhoorn. Als de broedende vogels niet thuis gaven, kon je altijd nog terecht bij die heerlijke voedertafel.
En zo komt er dan toch een eind aan dit historisch lange seizoen. Vanaf de laatste week van de winter tot en met de eerste week van de herfst zijn we in de lucht geweest. Daarmee hebben we alle seizoenen dus (deels) gecoverd. Je zou bijna kunnen spreken van Beleef het Jaar, maar daarmee zou je toch echt de lente te kort doen. Het voorjaar is en blijft het seizoen dat centraal staat voor de vogels. In de lente staat alles onder spanning: dán wordt er voor nageslacht gezorgd, dán gieren de hormonen het hardst door het lijf en dán gebeurt er het meest. Ook de rest van het jaar kun je volop genieten van vogels, maar er gaat niets boven de lente. Zelfs na dit enorm lange seizoen kunnen we daarom niet wachten tot de camera’s eind februari weer aan gaan. Gelukkig hebben we tot die tijd de beelden nog van seizoen 2019: alle clips kun je gewoon blijven bekijken. En vergeet ook niet die talloze prachtige blogs! In die zin is het wel degelijk Beleef het Jaar…
Ook zo genoten van Beleef de Lente?
Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..