Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Christ Grootzwagers
Natuurvereniging Ken en Geniet

De kop is er weer af

Christ Grootzwagers | maandag 4 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 849x

Merelvrouw heeft 4 eitjes gelegd. Het broeden is begonnen, hoe lang zal het duren? Niet iedereen is het over de broedtijd eens. Sommigen zeggen dat het 12 dagen duurt en het uiterste wat je hoort en leest is 16 dagen. Een groot verschil, in dit nest duurde het broeden de eerste keer 13 dagen.

De koe bij de horens

Voor ons bloggers breekt er een moeilijke tijd aan, waar moeten we het over hebben. Dus zoeken we gewoon naar een geschikt onderwerp, we pakken de koe bij de horens. Daarom ga ik geheel afwijkend gedrag vertonen en heb het niet over onze merel. Nee ik ga het eens hebben over de bijzondere nestplaats.

Schots bloed     

Ons merelpaar heeft gekozen voor een prima plek. Ze zitten boven op de kop van een Schotse Hooglander. Deze beesten worden tegenwoordig ingezet bij het natuuronderhoud, zo ook op de Veluwe. De trotse eigenaar van de tuin vond deze imposante schedel. Hij plaatste deze tegen zijn schuurtje, met dit als resultaat. Een Schotse Hooglander is een rund. Ze stammen af van klein Keltisch vee en oorspronkelijk van de oeros. De Schotse Hooglander is een zéér oud ras, vermoedelijk al vanuit de 6de eeuw. De Schotse Hooglander komt oorspronkelijk uit Schotland. De Hooglander is erg goed geschikt voor het Schotse klimaat en de ruige omstandigheden in de West-Highlands. Hier is veel regen, sterke wind en weinig om te grazen. In Schotland worden ze ‘Highland Cow’ genoemd.

Harde werker

De Schotse Hooglander is een grazer, waarbij deze ook veel jong opschot eet. Zo voorkomt men dat hele gebieden dicht groeien met struiken en bomen. Vroeger en ook nu worden daar schapen voor gebruikt. Maar door het forse gewicht van onze hooglander is deze beter geschikt op bepaalde terreinen. Door de grotere hoefdruk trapt hij door de dichte graszoden heen. Planten krijgen op deze plekken kans om uit te schieten, gevolg een gevarieerdere plantengroei. 

Zachtaardig of gevaarlijk

Vooral de kalfjes zijn net knuffelbeesten, aaivriendelijk zo lijkt het. Maar pas op, de moeder is waakzaam en dicht in de buurt. Nog erger, iets verderop staat of ligt de stier en ook die houdt de wacht. Normaal zijn het vrij tamme dieren, maar kom je te dicht bij het kalf, dan wordt het anders. Dus houdt altijd afstand, want zo’n log beest, kan erg snel zijn en waar blijf je dan?

Taaie rakker

Het rund is een taaie rakker en kan gemakkelijk 10 tot 14 dagen zonder eten. Daarom is het een ideaal natuurbeheerbeest. Zelden hoeft het dier bijgevoerd te worden en door zijn dikke vacht kan de Hooglander hoge en erg lage temperaturen weerstaan. Water daar zijn ze gek op, in de zomer zijn ze bijna constant aan de waterkant aan te treffen, vaak ook in het water. Een volgende keer gaat het weer over vogels, dat beloof ik. Geniet van het broedproces en de leuke voedermomenten van man, tot een volgende keer.

Schotse Hooglander


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs