Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De eindbalans opmaken

Bernice Goffin | vrijdag 23 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 476x

We kunnen nog eventjes genieten van de steeds zelfstandigere kerkuilen, maar veel prooioverdrachten zien we niet meer: deze vinden nu veelal buiten de hooiberg plaats. Op het gebied van prooien kunnen we dus alvast een bijzonder indrukwekkende eindbalans opmaken van meer dan 1000 prooien!
Zowel man als vrouw hebben goed hun best gedaan, maar man bleek de allerbeste voedselvoorziener.

Kiloknaller

In mijn vorige blogs had ik de gewichten van ongedetermineerde prooien (prooien waarvan we de soort niet weten) nog niet meegenomen. Inmiddels heb ik die ook meegenomen door uit te gaan van de meest algemene prooisoorten. En wat blijkt… Tot aan de nacht van 16 op 17 juli zijn er bijna 1300 prooien aangevoerd met een totaal gewicht van circa 23 kilo! Dat is qua gewicht een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar! Om even een beeld te krijgen: wat weegt er nog meer 23 kilo?

-          Ongeveer 15 volle flessen frisdrank

-          Een gemiddelde husky

-          Een volwassen ree

-          Circa 70 kerkuilen

 

En stel je dan dat gewicht voor aan (bijna alleen maar) muizen… Man en vrouw kerkuil hebben goed hun best gedaan dit seizoen.

 

Supervader

De bovenstaande figuur laat zien hoeveel prooien zowel man als vrouw de laatste maand hebben aangevoerd. De laatste maand is tevens de periode geweest dat vrouw de kuikens niet meer voerde en dus de tijd had om volledig mee te jagen. In deze periode heeft vrouw gemiddeld 6,4 prooien per nacht gebracht. Man kerkuil blijkt zijn taak als voedselvoorziener van het gezin zeer serieus te hebben genomen: hij bracht gemiddeld 9,7 prooien per nacht!

 

Het krioelt van de woelmuizen

Van de 1294 prooien waren bijna de helft woelmuizen (zie onderstaande figuur). In de realiteit ligt dit percentage nog hoger: het grootste deel van de ‘onbekende’ prooien zullen ook woelmuizen zijn geweest. Opvallend is dat er aan het begin van het seizoen erg veel spitsmuizen werden gevangen, maar later in het seizoen nog maar weinig. Klaarblijkelijk waren de grotere, voedzamere muizen later goed te vinden.

 

Bijzonderheden

Als uitzonderingen hebben we dit jaar 2 prooien gehad die géén muis- of spitsmuissoort waren: een kikker en een vleermuis. Met name de vleermuis is bijzonder: hoewel de vleermuis al wel eerder is vastgesteld als prooi van de kerkuil, komt het echt maar weinig voor. Het komt eigenlijk vaker voor dat een kerkuil een vogeltje vangt dan een kikker of een vleermuis. Bijzonder dus dat we geen enkele vogelprooi hebben gezien. Ik vermoed dat terreineigenaar Mark een hartig woordje heeft gesproken met man en vrouw kerkuil om de net nieuw gevestigde huismusjes met rust te laten. Klaarblijkelijk heeft dat nog gewerkt ook!

 

Lees meer!

De onderzoeksresultaten zullen, net als vorig jaar, weer worden uitgewerkt en beschreven in het prachtige tijdschrift ‘Uilen’. Je kunt hier meer lezen over het tijdschrift, en je eventueel abonneren. Het is het zeker waard: je leert nergens meer over uilen!

 

Hartelijk dank aan de OZ-groep voor het verzamelen van al deze waardevolle gegevens!

Veeeeel woelmuizen! De eenzame kikker en vleermuis hebben een te klein percentage om in de grafiek tevoorschijn te komen.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs