Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De eindbalans: duizend muizen minder

Bernice Goffin | maandag 8 juli 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 64x

Nu het leven van onze jonge uilen langzaamaan naar buiten de hooiberg verschuift, wordt het tijd om de prooienbalans op te maken. Man en vrouw kerkuil hebben snoeihard gewerkt: hun territorium is na het broedseizoen ruim duizend muizen armer!
De prooiaanvoer per week sinds de eerste prooioverdracht.

Prooiaanvoer met hindernissen

De grafiek vat de prooiaanvoer van onze uilen dit seizoen mooi samen. Het verloop van het aantal prooien loopt ongeveer naar verwachting: na de komst van de kuikens begint de prooiaanvoer fors toe te nemen. We zien echter bijvoorbeeld in week 11 ook nog een aardige dip in de aanvoer, veroorzaakt door regenachtige nachten. Het is geen makkelijk seizoen geweest voor man en vrouw. Des de knapper dat er, vanaf de dag van de eerste prooioverdracht tot aan 6 juli, 1.055 prooien binnen zijn gebracht! Dit waren bijna allemaal muizen en spitsmuizen, er zijn 6 vogels binnengebracht.

 

Op de weegschaal

Als we al deze prooien op een weegschaal zouden leggen, zouden we naar schatting op ongeveer 17,5 kilogram aan voedsel uitkomen. Een forse hoeveelheid! Even voor ons beeld: wat weegt er zoal 17,5 kilogram?

 

🦉 53 volwassen kerkuilen

🦅 3 á 4 zeearenden

🐱 4,5 keer mijn huiskat Nala

🦌 1 kleine vrouwelijke ree

 

Hoe zat dat vorig jaar ook alweer? 

Vorig jaar heb ik rond deze periode ook een blog met de eindstand en een vergelijkbare grafiek geschreven, dus voor een mooie vergelijking raad ik aan om deze er even bij te pakken: zie hier. Duidelijk is gelijk dat er vorig jaar nog veel meer prooien te halen waren: waar toen in sommige weken 160 prooien waren gebracht, lagen de maximum weekaantallen dit jaar rond de 100. Qua gewicht is er dit jaar ongeveer 65% aangevoerd ten opzichte van het totaalgewicht van vorig jaar (toen 27 kilo!). Het is dus niet gek dat het vorig jaar is gelukt om veel meer jongen (zes) groot te brengen.

 

Binnenkort zelf aan de slag

Al met al was het voor man en vrouw dit jaar toch even wat lastiger dan vorig jaar, toen het voor veel muizeneters een behoorlijk goed jaar was. De pieken en dalen in prooiaanbod zijn een immer terugkerend onderdeel in het leven van muizeneters. Dat leidt helaas, zeker wanneer het aantal eieren door vrouw kerkuil niet goed aan lijkt te sluiten op het beperkte prooiaanbod, tot verliezen. Desondanks moeten we niet vergeten dat het onze uilenouders in deze moeilijke omstandigheden is gelukt om drie kuikens een goede start van hun leven te geven. Binnenkort is het aan de jongen zelf om deze lijn door te trekken en voor zichzelf aan de slag te gaan. Hoe lang zullen we overdag nog alle drie de jongen in hun ‘ouderlijk huis’ zien tukken?

 

Hartelijk dank aan het onderzoeksteam voor het verzamelen van deze zeer waardevolle prooigegevens! 

Onder de prooien zaten ook een paar flinke klappers, zoals deze enorme woelrat.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs