Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De comeback van de zeearend

Jan de Boer, It Fryske Gea | dinsdag 20 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 903x

Het tortelen en flikflooien van de zeearend en havik gaat door, zoals de prachtige filmpjes ook laten zien. Nog even afwachtenwachtenwachtenwachtenwachten dus. Vandaar dat ik jullie meer vertel over de comeback van de zeearend.

De comeback

Eind jaren ’60 was de zeearend een zeldzame vogel geworden in Europa. Het verbod van het schadelijke DDT bood uitkomst. Toen in de 70’er jaren een verbod werd ingesteld op dit schadelijke bestrijdingsmiddel, groeide het aantal zeearenden in Europa weer langzaam. Alle landen in Europa namen beschermende maatregelen om een comeback van de zeearend mogelijk te maken, zoals bijvoorbeeld een beschermende cirkel rond het nest van 300 tot 500 meter.

Checklist bij zoektocht geschikte broedplek

De zeearenden die bij ons broeden zijn als jong meestal vanuit Duitsland naar Nederland getrokken. Bij de zoektocht naar een geschikte broedplek hebben de roofvogels een aantal eisen. Het is een beetje vergelijkbaar met het zoeken naar een droomwoning. Selecteren wij op woonoppervlak, sfeer, rust en de nabijheid van winkels? De zeearend heeft zijn eigen wensenlijst.

Voor de plek waar ze broeden is het essentieel dat de wateren een rijk aanbod hebben aan watervogels en vissen. Je wilt tenslotte het eten zo dicht mogelijk bij het nest hebben. Daarnaast zijn oude bomen voor het bouwen van een nest ook handig. Het aanwezige wateroppervlak dient verder minimaal 500 hectare te zijn. Nationaal Park de Alde Feanen is zo’n 2500 hectare groot en voldoet dus ruim aan deze eis. In het gevarieerde laagveenmoeras vind je petgaten, grote veenplassen, rietlanden en moerasbos. Het is zeer visrijk en grote aantallen watervogels broeden en overwinteren hier. Dus een unieke plek voor een broedsel van de zeearend.

Voldoende plek

Zeearenden zijn op zich geen territoriale vogels. Er zijn voorbeelden dat de nesten van 2 zeearenden slechts 300 meter uit elkaar lagen. Dus wie weet wat er in de toekomst mogelijk is. De volwassen vogels hier in Nederland zijn trouw aan hun plek en dus standvogels. De jonge vogels (juveniel) vogels gaan zodra ze zelfstandig zijn op zoek naar een eigen territorium en dit kan soms wel 1000 kilometer verder liggen. Maar onze zeearenden houden ook wel van een uitstapje en kun je soms spotten bij de Grutte Wielen, ook een prachtig jachtgebied voor deze vogel.

Even wat achtergrond informatie om de spanning te breken van het wachtenwachtenwachtenwachten. Bekijk het filmpje voor een stukje 'zeearendenromantiek'

Romantische zonsondergang


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs