Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

De broedvlek

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 11 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 179x

Als we op dit moment het broedende vrouwtje zouden omkeren en haar borst en buik zouden aanschouwen (ik druk het extra wat plechtstatig uit om niet voor pervers te worden uitgemaakt) dan zouden we een blote dame zien. Bloot in die zin dat borst en buik zonder veren zijn. We zien de broedvlek.

Wat ik al eerder schreef, veren isoleren en houden de warmteoverdracht van het broedende vrouwtje naar de eieren tegen. Dat wil je niet, integendeel. Oplossing: tijdelijke Borst- en Buik Blootheid (in de biologie wel BBB genoemd). 

Heuse studie

Pascal en ik hebben er de afgelopen jaren een heuse studie van gemaakt, de ontwikkeling van de broedvlek. Vele tientallen dames hebben we tijdens de ringcontrole omgedraaid en als het nodig was zachtjes over de buik geblazen. Zeker in het begin was dat nodig, als de broedvlek zich nog aan het ontwikkelen was en nog deels door veren werd overdekt. Later was alleen omkeren voldoende om de broedvlek te kunnen zien.

De schaamte voorbij*

De meeste lieten het zich zonder veel protest welgevallen, van enige gêne hadden alleen sommige erfbewoners last die het schouwspel gade sloegen. Zelf blozen we niet zo snel meer. We spreiden immers sinds een paar jaar ook bij muizen de achterpoten, op zoek naar de uiterlijke geslachtskenmerken (wat heb ik dat toch weer beschaafd geformuleerd!) en dan ben je wel wat gewend.

Perfecte broedmachine

Wat we zagen is dat broedvlek zich tijdens de eileg langzaam ontwikkelt en pas na het laatste ei op volle sterkte is. Aan de roodheid en rimpeling van de huid is te zien hoe lang ze al op eieren zit. Nadat de eieren zijn uitgekomen, groeit de broedvlek vanzelf weer dicht en na een paar weken is er niets meer van te zien (zie foto's hieronder). Een broedvlek op volle sterkte - daar passen heus wel zes eieren onder - loopt van net onder de hals tot aan de schaamstreek (weer zo'n mooi beschaafd woord). Een broedmachine optima forma!

 

voor de jonkies onder ons 😉


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs