Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Dat kunnen wij ook al!

Arda van der Lee, STORK | donderdag 11 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1011x

De kuikens doen nu al erg hun best om te klepperen, maar echt indruk maakt het nog niet. Op het 1e filmpje van 10 mei is het duidelijk te zien, maar nog niet te horen. Ze gooien zelfs al hun kop achterover, als echte ooievaars.

Begroeten

Klepperen behoort tot het (luidruchtige)begroetingsceremonieel. Het geklepper van de oudervogels kan voor de jongen ook betekenen: pas op, er dreigt gevaar. De jongen houden zich dan doodstil, om niet op te vallen. Pas als de ouders stoppen met klepperen gaan de jongen om voedsel bedelen. De oudervogel braakt dan voedsel op, dat in de krop is bewaard en 'voorgeweekt'.

Wij horen bij elkaar

Bij een paartje ooievaars versterkt het klepperen ook de band tussen het paar. Als een van beide op het nest landt, gaan de koppen achterover en klepperen de vogels er vrolijk op los. Kijk maar naar ma als pa op het nest landt (met hooiin zijn bek). Al zittend kleppert ze ter begroeting.

Ook na het paren wordt er uitgebreid geklepperd door zowel het vrouwtje als het mannetje. Maar daar hebben de jonge ouders nu even geen tijd voor, het kroost vergt alle aandacht.

Pas op, hier ben ik de baas

En de eerste weken hebben we al vaak gezien dat het klepperen wordt gebruikt om vreemde ooievaars duidelijk te maken dat zij niets op dit nest te zoeken hebben.

Verder maken ooievaars nauwelijks geluid, afgezien van een zacht sissen dat slechts op korte afstand hoorbaar is.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs