Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
www.delokkerij.nl

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Daar ben ik weer een keer!

Caroline Walta, STORK | zondag 31 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 774x

Dit jaar heb ik een seizoen pauze genomen van Beleef de Lente, maar ik ben jullie niet vergeten. Deze "gastblog" schrijf ik -letterlijk- tussen de ooievaars, vanuit De Lokkerij: één van de twee plekken waar (jonge) ooievaars worden opgevangen, verzorgd en hersteld de vrijheid tegemoet vliegen.

MENU VAN MODDER EN PLASTIC

Voor het derde jaar op rij zijn de lente en zomer droog. In het gebied rond het ooievaarsstation De Lokkerij valt erg weinig neerslag. De Reest die door het dal loopt, is nog maar een klein stroompje. In de droge grond vinden de ooievaars te weinig voedsel voor hun opgroeiende jongen.

We merken het aan de jongen die uit de omgeving door de dierenambulance worden gebracht: hun buik voelt aan als steen. Om de jammerende kuikens toch iets te geven, hebben de ouders ze gevoerd met modder, steentjes en zelfs stukken plastic en glas. Dan is de honger een tijdje gestild, maar uiteindelijk raakt het kuiken verzwakt en werpen de oudervogels het overboord.

HET HERSTEL KAN BEGINNEN

Het jongste jong dat we binnenkregen was 2 weken en na de behandeling met lactose, produceerde het een enorme braakbal. Alle onverteerde troep kwam uit zijn lijf. Dan kan het herstellen beginnen: soms een start met sondevoedsel, gevolgd door regenworm en kleine stukjes (dode) eendagkuikens.
Deze maaltijden zitten vol eiwit, belangrijk voor een kuiken in de groei. We zien dan dat het pluis op hun lichaam groeit, dat hun ogen weer glans krijgen en ze een stuk levendiger worden.

Op het moment dat ze hun behoefte over de rand van de bak doen, verhuizen ze van binnen naar het verblijf buiten. Momenteel hebben we 10 jonge ooievaars in de opvang die 3 tot 5x per dag een maaltijd krijgen. Verder voert het station 2x per dag de populatie oude(r)vogels bij: de ooievaars brengen het naar hun kroost op hun nest, prachtig om te zien!

EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN

Door de Corona maatregelen is De Lokkerij dit seizoen gesloten voor publiek, maar afgelopen week maakten De Stentor en RTV Drenthe op gepaste afstand een korte reportage. Je kunt deze hier bekijken:

De Lokkerij reportage De Stentor/AD 2020

De Lokkerij reportage RTV Drenthe 2020

Hartelijke groet uit Drenthe,
Caroline

P.S.: we "lokken" hier geen ooievaars, de naam De Lokkerij komt van vroeger, van de boeren familie Van Lokken die hier woonde.

www.delokkerij.nl

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs