Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Culinair braken

Arda van der Lee, STORK | donderdag 6 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1012x

In sommige gebieden worden volop rivierkreeften aangevoerd voor de jongen. Ook deze moeten door de ouder weer uitgebraakt worden op het nest. En dat valt niet mee, een stuk of 10 kreeften met poten, antennes en andere uitsteeksels naar buiten werken.

Hier bij mij in Ankeveen komen de ouders voortdurend met hun krop vol kreeften aangevlogen. Het is fascinerend om te zien hoe de jongen, hoe klein ze ook zijn, zo'n kreeft naar binnen werken. De kop moet eerst, dan glijdt het lekker makkelijk. Maar dat valt nog niet mee, als de andere kuikens op jouw smakelijke hapje loeren.
Maar is het dan toch gelukt, dan zie je de kreeft als een dikke prop door de keel naar beneden glijden.

Erg veel vlees zit er niet in het harde skelet van zo'n kreeft. Dus goed dat er zoveel door de ouders worden gebracht. Onder het nest, in braakballen, maar ook op andere plekken vind je de resten van de skeletten. 

Culinair hapje

Ze vormen ook voor allerlei andere dieren een makkelijke prooi én een smakelijk hapje, bv. voor vossen.

De rivierkreeft hoort bij de invasieve exoten en ontwikkelt zich in sommige gebieden tot een plaag. Dus hoe meer kreeften in de maag van ooievaars en andere rovers terechtkomen, hoe beter.


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs