Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Columbidae

Roos Tol | zondag 21 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 724x

Hij is onderwerp van legendes, extatische lofzang en liefdevolle odes. Symbool van moed en trouw. Men noemt hem vredestichter maar ook vliegende rat. Hij wordt gekoesterd én gevreten. Sommigen haten zijn gekoer dat anderen juist verheugt (lente!). Ja, deze vogel is van alle mensenmarkten thuis.

De duif.

De duif mocht mee in de ark van Noach en werd er na een tijdje op uit gestuurd om te peilen of het water na de zondvloed al was gezakt. De eerste keer kwam hij onverrichterzake terug. Bij een tweede poging keerde hij terug met een olijftak in de snavel; het water stond nog te hoog om te landen.  De derde keer kwam hij niet terug.  
De Arabieren kennen deze legende ook maar met een bijzonder tintje. Na afgifte van de olijftak vloog de duif nog een keer extra weg. Toen hij daarvan terugkeerde, had hij rode modder aan zijn pootjes. Vaste grond! Noah was zó blij, dat hij Jahweh bad om de duif voor altijd rode pootjes te geven. En dat gebed werd verhoord.

Gebaad en gepoederd

De duiven die deze vijver veelvuldig bezoeken, zouden nooit zo lang modderpoten gehouden hebben. Die houden zichzelf wel schoon!
We weten ook precies wanneer hij is geweest. Dan ligt er weer een laagje poederdons op het water. Hoe komt dat? Duiven hebben geen vetklier voor het verzorgen en beschermen van de veren maar dit poeder, wat zich tijdens de groei van de veren vormt.
Dit veroorzaakt ook het “sneeuwengel-effect” als een duif tegen een ruit is gevlogen.

Wie is wie bij de vijverduiven

Het duidelijkste verschil tussen houtduif (Columba palumbus) en holenduif (Columba oenas) is de witte vleugelstreep bij de houtduif, die ook een stuk groter is dan de holenduif en een roze borst heeft. De holenduif is diep blauwgrijs met een smaragdgroene nekvlek (volwassen houtduif heeft een witte vlek). In de vlucht toont de holenduif een brede zwarte vleugel-achterrand.

Nog wat weetjes

De meeste vogels drinken door water te scheppen met de snavel. Duiven kunnen water opzuigen!
Houtduiven vind je overal, holenduiven vooral in gevarieerd akkerbouwgebied. ’s Winters tref je beide soorten vaak samen.
Tot slot: waarom maken houtduiven zo’n hoop herrie als ze ergens van opschrikken en wegvluchten? Hun vleugels klappen boven en onder hun lichaam tegen elkaar. Vandaar.
Maar meestal konden ze veel beter gewoon blijven zitten waar ze zaten.
Je merkt ze pas op als ze wegvliegen!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs