Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Calimero-gedrag en uit welk ei kom jij eigenlijk ?

Mark Hessels | vrijdag 26 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 216x

Ik was al op jonge leeftijd gek van de natuur en verslond natuurboeken en -films. Maar een vogel met zo’n eierdop op zijn kop als Calimero, die kwam ik nergens tegen. Zou dat dan gewoon een verzinsel zijn? Sinds deze week weet ik eindelijk dat het ook in het echt voorkomt; K1 is namelijk Calimero !!
Het ei breekt, maar is het E1 of E2 ?

Calimero-gedrag, maar dan echt

We zaten al even in spanning te wachten tot eindelijk dat eerste ei eens opengebroken werd en we K1 mochten verwelkomen. K1 nam er nogal zijn tijd voor. En natuurlijk gebeurt het dan uiteraard precies op het moment dat je zelf druk bent met andere dingen, maar de clip stond al weer razendsnel online en het is er weer een om van te smullen.

V heeft met haar eierverzameling haar plekje vlak achter het schot weten te behouden en opeens hebben we een stuk beter zicht op wat daar allemaal gebeurt dan in voorgaande jaren. Ook M kiest veel vaker voor een plekje aan de rechterkant of zelfs achterin, waardoor het allemaal nog overzichtelijker wordt.

De worsteling om die twee eierhelften uit elkaar te krijgen was dan ook prachtig in beeld en toen K1 eindelijk zichzelf tevoorschijn had geworsteld zag ik het opeens! K1 had net zo’n eierdop op zijn hoofd als Calimero ! Kijk zelf maar terug in de clip. Maar in tegenstelling tot Calimero is hij niet van plan om lang met zo’n eierdop rond te lopen. Net na 15:17:40 geeft ie een mooie zwieperd aan het dopje en het valt zo achter hem neer. Dus wel degelijk Calimero-gedrag, maar maar voor heel eventjes. Ik stel voor om K1 er daarom verder maar niet al teveel mee te pesten.

 

Maar uit welk ei komt K1 nu eigenlijk ?

Als K1 uit E1 (ei nummer 1) is gekomen dan heeft hij/zij er precies 32,0 dagen over gedaan. En dat is wel een beetje aan de lange kant, maar niet heel uitzonderlijk. Vorig jaar deden de 7 kuikens er gemiddeld 31,1 dag over om uit het ei te komen, met de kortste 30,6 dagen en de langste 31,6 dagen.

Maar het kan natuurlijk ook dat K1 niet uit E1 komt, maar uit E2 en dat E1 dus gewoon overgeslagen wordt, bijvoorbeeld omdat het onbevrucht kan zijn. Als K1 inderdaad uit E2 komt heeft ie er maar 29,9 dagen over gedaan en dat is dan juist weer een beetje aan de korte kant. De kans dat K1 uit E1 komt is ongeveer net zo groot als dat ie uit E2 komt, dus op dit moment kunnen we er gewoon niet zoveel over zeggen (hoewel ik me realiseer dat ik er eigenlijk al best veel over gezegd heb…).

 

En K2 dan ?

Tja, daar speelt een beetje hetzelfde dus. Als K1 uit E1 komt, dan kan K2 dus nog steeds uit E2 komen. Op vrijdag 26 april 12:00 is het 31,8 dagen geleden dat E2 werd gelegd, dus dan wordt het voor K2 wel echt tijd om ook eens die dop open te breken.

Maar stel dat K1 toch uit E2 is gekomen en K2 dus uit E3 (want E2 is al gebruikt), dan is vrijdag 26 april 12:00 E3 pas 29,5 dagen onderweg en dat is wel echt vroeg om dan al die veilige dop te verlaten. Dus het zal er een beetje om hangen of we K2 al op vrijdag of pas op zaterdag te zien gaan krijgen. En hoe vroeger hij op vrijdag komt hoe groter de kans dat hij toch uit E2 komt (en dan K1 dus uit E1). Is het nog te volgen ? Anders kun je ook gewoon lekker kijken en afwachten….

 

Waarom komen die verschillen dan vandaan ?

Waarom doet het ene kuiken er eigenlijk langer over dan het andere om naar buiten te komen? Daar zijn twee hoofdredenen voor. Een kuiken ontwikkelt zich pas vanuit de ei-dooier als er warmte wordt toegevoerd en als er meer warmte binnenkomt groeit het ietsje harder dan wanneer er weinig warmte binnenkomt. Zo kan bijvoorbeeld bij het eerste ei de broedvlek van het vrouwtje nog niet helemaal goed ontwikkeld zijn, waardoor er iets minder warmte richting het ei gaat. De eerste eieren hebben regelmatig een iets langere broedtijd. Maar als er na een tijdje een hele hoop eieren liggen, kun je je ook wel voorstellen dat er wat minder warmte richting de eieren komt, waardoor juist de laatste eieren ook wat meer tijd nodig hebben.

Daarnaast kan er ook verschil ontstaan door de tijd die het kuiken nodig heeft om zich naar buiten te werken. Dit is echt een enorme krachtinspanning voor zijn klein kuikentje en uit onderzoek blijkt dat dit wel 12-36 uur kan duren. Dus daar kan een snelle uitbreker zomaar een dag eerder tevoorschijn komen dan een kuiken die het uitkomen zelf wat rustiger aan doet.

Dus we weten al best veel, maar er zijn ook veel onzekerheden en onbekenden. Daarom kom ik weer op mijn advies van voorgaande jaren. Schenk iets lekkers te drinken in en pak er een bak popcorn bij en ga gewoon lekker kijken en wachten tot K1 gezelschap krijgt van K2. En als je het wachten beu bent of het buiten gewoon te mooi weer wordt, kun je altijd nog rekenen op Ed of Marijke die er weer een mooie clip van maken.

K1 voor heel eventjes Calimero

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs