Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
De nestlocatie in de zomerpolder op 10 februari 2024 (foto Andries Dijkstra)

Door Andries Dijkstra

Broedseizoen 2024 van de zeearenden

Andries Dijkstra | zondag 25 februari 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 467x

Het lijkt erop dat dit jaar voor de achtste keer hetzelfde zeearend paar gaat broeden in het NP “de Alde Feanen”. Het stel is gelukkig nog samen en vanaf november vorig jaar bijna dagelijks wel even aanwezig op het nest, van waar ze hun luide, keffende baltsroep over de zomerpolder laten schallen.
Het zeearend paar, man links en vrouw rechts, op het nest (screenshot via de webcam)

Een tweede woning … of speelnest?

Maar …, in een andere boom, op ongeveer 50 meter afstand van de huidige en ons bekende nestboom met het inmiddels immens grote nest, zit ook een nest waarop het stel zo nu en dan wordt gezien! Wat, hoe, waarom, waarvoor … ?
Is dit een soort van speelnest, door de zeearenden zelf gemaakt of een wel heel dappere poging van een stel zwarte kraaien om zich vlakbij de zeearenden te willen vestigen? Vraagtekens … we weten het even niet, maar gaan er vast nog wel achter komen.

Eén ding is zeker, de kraam- en kinderkamer van de vorige jaren werd de laatste weken meerdere keren per dag bezocht door het zeearend paar, is weer fors uitgebreid met nieuwe takken en voorzien van een nestkom. Het is vooral man zeearend die door fanatiek “dobjen” (Fries voor een nestkuil draaien, zoals een kievit man dit ook graag doet) de nestkom klaarmaakt, zodat zij daar met een gerust hart een ei in kan leggen.

De ei-leg en broedfase

En ja, met dat “dobjen” is dan de feitelijke ei-leg en broedfase ook aangebroken. Altijd weer spannend wanneer het eerste ei wordt gelegd en blijft het dan bij één ei of worden het er twee of misschien zelfs drie? Vorig jaar werd het eerste ei gelegd op 2 maart om 18.13 uur en het tweede 93 uren later op 6 maart om 15.34 uur. Dit heeft overigens geen voorspellende waarde, maar hooguit een indicatieve.

Op naar een nieuw broedseizoen

Met als start zondag 25 februari 2024 wensen wij alle kijkers en volgers van de zeearend webcam weer een boeiend, leerzaam en aangenaam seizoen!
Er valt nog steeds veel en meer te leren over bijvoorbeeld de rolverdeling tussen vrouw en man tijdens de broedfase en daarna het brengen en voeren van prooien aan de jongen. Als ‘Zeearend team’ zijn wij benieuwd naar jullie opmerkelijke waarnemingen via de webcam en staan open voor vragen en suggesties.

Man zeearend zweeft, vergezeld door een paar kokmeeuwen, majestueus boven het moerasbos (foto Andries Dijkstra, 22-02-’24)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs