Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Bosuil

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Broeden op 80 meter hoogte

Annabel van Oort | dinsdag 8 april 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 43x

Na de grote switch naar Ede zijn er, EI-ndelijk, weer broedende slechtvalken te observeren via de Slechtvalk cam. Bij vrouw JOS en man M zijn er vier eieren gelegd in maart, en ze broeden al druk. Hier meer over de broedgewoontes bij de slechtvalk, met een leuke, licht afwijkende observatie erbij.

Bij de slechtvalk broeden het vrouwtje en mannetje omstebeurt. Zo kunnen ze elkaar afwisselen om te jagen en te broeden, waarbij het mannetje vaak prooi naar de nestkast mee terug brengt voor het vrouwtje. Vrouw en man broeden elk ongeveer een of twee uur achter elkaar, maar dit kan varieren per stel en door gebeurtenissen rond het nest. Vaak broedt het vrouwtje meer uren dan het mannetje, en zij broedt zeker 's-nachts. Soms kan het omgekeerde ook waar zijn. Wat bedoel ik daar nu mee?

Wat wij hebben mogen observeren in de avond van 6 april 2025 is dat man M zo vast aan het broeden was, dat hij niet afwisselde met vrouw JOS toen zij terugkeerde naar het nest. De header van deze blog laat het paartje samen zien tijdens dit moment. JOS liet zich niet kennen en bleef langdurig in de kast zitten. Even later ging ze toch op het rooster buiten, naast de nestkast zitten. Een paar uur later probeerde ze opnieuw om op de door haar gelegde eitjes plaats te nemen. Met wat vocale overtuiging richting M is dit gelukt, en zat ze weer op haar nest.

De eileg en start van het broeden

Slechtvalken leggen gemiddeld drie tot vier eieren, heel af en toe worden er wel vijf gelegd. Dit vindt plaats aan het begin van de lente: het einde van maart. De eieren worden steeds twee dagen uit elkaar gelegd. Vanaf het moment dat het eerste ei wordt gelegd zullen beide verwachtende ouders een broedvlek ontwikkelen die helpt met het warmhouden en monitoren van de eieren. Het broedgedrag zelf zal beginnen als het voorlaatste ei wordt gelegd. Zo verloopt het ontwikkelen van het embryo in alle eieren ongeveer gelijktijdig.

Het broeden zelf

Tijdens het broeden zit de oudervogel op de eieren, met de poten ertussen en vleugels als een soortvan omhelzing om de eieren heen. Daarbij maakt de broedvlek contact met de eieren en zal deze warm houden. Deze plek geeft ook de temperatuur van de eieren door aan de ouder, die de eieren ongeveer om het uur even draait of anders neerlegt, zodat alle zijden van het ei verwarmd zijn, en alle eieren ongeveer evenveel warmte krijgen. Het bebroeden duurt ongeveer 33 dagen, waarna de eitjes – hopelijk – uitkomen. Hierna worden de kuikentjes nog ongeveer acht tot tien dagen goed warmgehouden door de ouders, totdat de kuikens beter zelf kunnen thermoreguleren (hun temperatuur kunnen genereren en regelen).

Bonus

Hieronder een vergelijking van M en JOS die ongeveer dezelfde houding hebben bij het broeden. De afbeeldingen zijn zo goed mogelijk geknipt op dezelfde oppervlakte. Zo zijn de verschillen tussen broedende man en vrouw gemakkelijk te bekijken. Veel zoek-de-verschillen plezier!

Man M links, vrouw JOS rechts.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs