Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Broeden, broeden en nog eens broeden

Sienna Obdeijn | donderdag 2 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 877x

Inmiddels is mevrouw Merel klaar met het leggen van de eieren en is het broeden begonnen.

Broedvlek 

Vlak na het leggen van de eieren verliest mevrouw Merel wat van haar veren op haar borst. Veren zijn geweldige isolatoren, maar tijdens het broeden moet de warmte van het vogellichaam juist afgegeven worden aan de eieren en werken die isolerende veren dus niet echt mee. Met het verlies van deze veren wordt een zogenaamde broedvlek gevormd. De warme huid van mevrouw Merel geeft dan de warmte makkelijk af aan de eieren. Het diepe en geïsoleerde nest zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. 

Ei rollen 

Tijdens het broeden zal mevrouw Merel een aantal keer per dag de eieren omrollen. Dit zorgt ervoor dat het embryo zich goed ontwikkelt en dat er zo min mogelijk temperatuurverschillen ontstaan in de eieren. Daarbij worden ook de posities van de eieren in het nest veranderd, om ervoor te zorgen dat alle eieren even warm zullen blijven. Dit is erg belangrijk en mevrouw Merel zal dit vanuit haar natuurlijke instinct doen.  

Nog even rust

Terwijl mevrouw Merel zit te broeden, zal meneer Merel haar door de dag heen wat te eten brengen, zoals mooi te zien is in dit filmpje. Nu kunnen ze wat dat betreft nog beide rustig aan doen, want over twee weken zullen ze samen een aantal schreeuwende snaveltjes moeten voeden.  


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs